Peste 30 de cicliști vor parcurge aproape 800 de kilometri, timp de cinci zile, pentru a sensibiliza opinia publică despre necesitatea dezvoltării îngrijirilor paliative în Republica Moldova, scrie IPN
Fiecare participant la Hospice Bike Tour are misiunea să colecteze câte 500 de euro. Banii adunați vor merge pentru a susține bolnavii incurabili ce beneficiază de serviciile gratuite de îngrijire paliativă oferite de Centrul de zi „Speranțaˮ din Chișinău.
Veronica Dragnev-Sacara, director executiv al organizației Hospices of Hope Moldova, a menționat că cicliștii vor porni de la Chișinău la Iași, Bicaz, Viscri, Sinaia și București. Destinația finală a cicliștilor este Centrul socio-medical pentru copii, HOSPICE de la Adunații Copăceni, din București. Fiecare ciclist care participă în această cursă caritabilă efectuează o campanie de colectare de fonduri individuală în mediul lor de prieteni sau companie în care activează și are ca scop setat de a atinge suma de 500 de euro. Donația poate fi efectuată pe site-ul Hospice of Hope Moldova prin butonul „doneazăˮ.
Directorul executiv al organizației a comunicat că beneficiarii Centrului de zi „Speranțaˮ sunt persoanele care au diagnoza amenințătoare de viață, de regulă este vorba despre cancer cu o prognoză de viață de mai puțin de doi ani. „Avem o echipă multidisciplinară la centru formată din medic, asistent medical, asistent social, psiholog și fizioterapeut care lucrează cu acești pacienți pentru a le dărui speranța de viață, precum și pentru a le ușura durerile cu care ei se confruntă din cauza diagnozei pe care o auˮ, a explicat Veronica Dragnev-Sacara.
Anthony Mauger participă la Hospice Bike Tour din 2016, când a fost organizat primul tur pe biciclete. „Scopul este să colectăm banii pentru îngrijiri paliative. Este important să promovăm colectarea de fonduri, să conștientizăm ca oamenii care au cancer au nevoie și de ajutorul nostruˮ, a spus el.
Profesoara după vocație, Mariana Sava, face ciclism de șapte ani. Pe parcursul mai multor ani, femeia a participat la diverse acțiuni de caritate. „Simți această plăcere când ajuți pe cineva, de aceea am decis anul acesta să particip la această acțiune și să fac un lucru nobil. În opinia mea, este un traseu complicat, dar s-au adunat mai mulți cicliști de performață. Am mai avut trasee turistice, dar nu am parcurs atât de mulți kilometri, peste 100 de kilometri pe zi. Campania o începem de acasă, atunci când invităm prietenii, colegii noștri să donezeˮ, a afirmat Mariana Sava.
Corina Ovcearenco, un alt participant, a spus că ceea ce i-a făcut să participe la acest tur pe biciclete este problema îngrijirilor paliative care o afectează personal. „Statistica familiei mele spune că trei din patru bunici au decedat de cancer. Pe an, în țară peste 25 de mii de persoane au nevoie de îngrijiri paliative. Spre exemplu, chiar ieri fetele de la Hospice spuneau că organizația lor poate să ofere ajutor doar pentru o mie de pacienți. Știm foarte bine cum funcționează sistemul la noi în țară la acest capitol. Situația este foarte tristă. Îngrijirile paliative în Chișinău încă sunt accesibile, însă când ieșim în afara orașului situația se complicăˮ, a notat Corina Ovcearenco.