Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere la Bruxelles cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Demnitarii au discutat despre proiectele de întârire a colaborării dintre cele două instituții parlamentare, susținerea pe care o poate acorda Parlamentul European Republicii Moldova și agenda de reforme a țării noastre.
Șeful legislativului a menționat că, de când este țară candidată pentru aderare, autoritățile din Republica Moldova au muncit pentru a se ridica la înălțimea așteptărilor.
„Acasă, în Moldova, lucrăm pe toate fronturile pentru a îndeplini cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene. Realizarea condiționalităților vine în paralel cu un amplu proces de reformare sistemică pe care l-am pornit, de la resetarea sistemului de justiție la diversificarea sursele de energie la proiecte mari de infrastructură în sate și orașe”, a spus Igor Grosu.
În cadrul discuțiilor, Președintele Parlamentului s-a referit la suportul politic, financiar, de expertiză pe care statele UE îl pot oferi. „Avem nevoie mai mult ca niciodată de coeziunea statelor membre UE, pentru că doar cu susținerea voastră, Moldova și Ucraina se pot apropia de lumea liberă și prosperă și pot, astfel, deveni mai rezistente în fața agresiunii, șantajului energetic, propagandei”, a precizat șeful legislativului.
Totodată, Igor Grosu a pledat pentru întărirea colaborării sectoriale cu Parlamentul European. S-a referit, în special, la expertiza pe platforma comisiilor parlamentare, pentru ca alinierea la acquis-ul comunitar să fie realizată cât mai repede și într-un mod cât mai exemplar.
Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European au semnat, în 2021, Memorandumul de înțelegere între cele două instituții, fiind agreată Foaia de parcurs în vederea consolidării democrației în Moldova. Ca rezultat, au fost desfășurate seminare comune de sprijin al democrației dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, dar și discuții prin intermediul Dialogului Jean Monnet pentru Pace și Democrație, pentru consolidarea dialogului interpartinic și crearea consensului. De asemenea, a fost creată Rețeaua „Uniți pentru Moldova”, din care fac parte și eurodeputați, care are scopul să sprijine Republica Moldova și aspirațiile sale europene.