Este din ce în ce mai evident că inteligența artificială are un impact major asupra numeroaselor segmente din viața fiecăruia dintre noi. Acum, a creat primul medicament, fiind o piatră de hotar în progresul științei mondiale.
O companie din Hong Kong a început testarea pe subiecții umani a primului medicament creat vreodată exclusiv de inteligența artificială. Insilico Medicine, un startup de biotehnologie din Hong Kong, a creat primul medicament la a cărui cercetare a fost folosită doar inteligența artificială.
Primul medicament creat de inteligența artificială
Medicamentul este numit INS018_055 și este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică.
„Este primul medicament creat în întregime de inteligența artificială generativă care a ajuns la studiile clinice umane de fază II”, spune Alex Zhavoronkov, fondator și CEO al Insilico Medicine.
Procesul de cercetare a început în 2020, cu scopul de a găsi un leac la afecțiunea pentru care existau doar medicamente ce puteau numai să încetinească progresul bolii. Prima fază a testelor se derulează în China, pe parcursul a 12 săptămâni. Apoi, acestea vor fi extinse în Statele Unite și se va ajunge la 60 de subiecți din 40 de orașe. Insilico Medicine a primit până acum finanțări de peste 400 de milioane de dolari.
„Când a fost lansată această companie, ne-am concentrat pe algoritmi – dezvoltarea tehnologiei care ar putea descoperi și proiecta noi molecule”, a spus Zhavoronkov.„Nu mi-am imaginat niciodată în acele zile de început că voi lua propriile mele medicamente AI în studiile clinice cu pacienți. Dar ne-am dat seama că, pentru a valida platforma noastră AI, trebuia nu numai să proiectăm un nou medicament pentru o nouă țintă, ci și să îl aducem în studii clinice pentru a demonstra că tehnologia noastră funcționează”.
Studiul actual al medicamentului este un studiu randomizat, controlat cu placebo, care se desfășoară pe parcursul a 12 săptămâni în China, iar Insilico intenționează să extindă populația de testare la 60 de subiecți în 40 de locații din SUA și China. Dacă studiul actual de fază a doua are succes, va continua cu un alt studiu cu un grup mai mare și apoi va ajunge potențial la studii de faza trei cu sute de participanți.