Reforma patentelor a fost discutată în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe

Primele rezultate ale reformei patentelor au fost discutate în cadrul consultărilor publice pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe.

Potrivit administrației Întreprinderii Municipale „Piaţa Centrală”, din cei 380 de deținători de patente din cadrul întreprinderii, circa 210 deja au trecut la activitatea independentă, aproximativ 40 au înființat Societăți cu Răspundere Limitată sau Întreprinderi Individuale. Alți deținători rămân indeciși sau sunt în proces de reorganizare. A fost accentuat faptul că urmare a reformei, a crescut numărul de contracte noi încheiate, deoarece noua formă de organizare juridică le oferă comercianților posibilități mai mari, inclusiv mai multe locuri de comerț.

Viceprim-ministrul, Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a informat despre eforturile Guvernului depuse în vederea realizării reformei, inclusiv despre faptul că statul și-a asumat cheltuielile legate de procurarea aparatelor de casă și control pentru fiecare antreprenor. „Am făcut tot posibilul ca această tranziție care vizează puțin peste patru mii de oameni să fie cât mai ușoară și confortabilă. Am fost transparenți și am depus efort mare pentru a informa fiecare persoană în parte”, a menționat Dumitru Alaiba.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a salutat efortul ministerului de a promova această decizie. „Susținem plenar această reformă, care este în interesul tuturor. Este în interesul antreprenorilor, pentru că va oferi cadrul necesar pentru o activitate mai transparentă și cu mai puțină raportare. De asemenea, este în interesul consumatorului, pentru că va primi bonul de casă și va putea să își protejeze drepturile. Totodată, este în interesul statului și în interesul tuturor agenților economici care plătesc taxe și impozite și eliberează aceste bonuri fiscale”, a menționat Radu Marian.

Din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă a fost înlocuită cu activitatea independentă care presupune un regim fiscal simplificat. Pentru a trece la noua formă juridică, comercianții beneficiază de granturi nerambursabile pentru procurarea aparatelor de casă, instruiri, majorarea plafonului de vânzări, dar și cel mai mic impozit pe venit din Europa.

Total
0
Shares
Total
0
Share