ULTIMA ORĂ // NATO cere Rusiei să-și retragă militarii din Republica Moldova

Prin declarația șefilor de state și de guverne aliate NATO, care au participat la Summitul Consiliului Atlanticului de Nord de la Vilnius, 11 iulie 2023, Rusia a fost somată să-și retragă armata de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, Alianța a transmis și un mesaj de susținere a integrității țării noastre.

Nicu Popescu, la summitul NATO de la Vilnius: ”Noi vom continua să apărăm securitatea Republicii Moldova”

”Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei. NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a-și consolida rezistența și pentru a-și menține independența politică în lumina mediului de securitate care se deteriorează. Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta își avansează integrarea europeană. NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, în timp ce Moldova lucrează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, scrie în declarația adoptată astăzi.

”Salutăm, de asemenea, angajamentele cu miniștrii de externe ai Georgiei și Republicii Moldova și cu ministrul adjunct de externe al Bosniei și Herțegovinei, deoarece continuăm să ne consultăm îndeaproape cu privire la implementarea măsurilor de sprijin personalizate ale NATO”, relevă aceeași declarație oficială.

„Am trecut în revistă prioritățile actuale ale autorităților Republicii Moldova, printre acestea numărându-se implementarea reformelor pentru avansarea procesului de aderare la UE și de modernizarea țării, precum și asigurarea stabilității și securității statului. Totodată, am subliniat că o sarcină stringentă este modernizarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate. Am reiterat interesul țării noastre în implementarea programelor practice bilaterale, inclusiv a Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale Republicii Moldova, Programului de dezvoltare profesională, Programului privind consolidarea integrității în sectorul de securitate și apărare și multe altele.

În cadrul reuniunii, Miniștrii NATO au apreciat contribuția Republicii Moldova la consolidarea securității regionale prin participarea la operațiunile de menținere a păcii, inclusiv KFOR din Kosovo. De asemenea, a fost reiterată deschiderea organizației de a susține în continuare procesele de reformare și modernizare din Republica Moldova.

În marja summit-ului, am acordat mai multe interviuri pentru presa locală și cea străină pentru a transmite mesajele noastre în cât mai multe state și regiuni”, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după participarea la Summit.

Total
0
Shares
Total
0
Share