Ilan Șor, liderul Blocului politic “Ș.O.R.”, denunță decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrale de a interzice desfășurarea unui referendum republican în Republica Moldova și acuză regimul Sandu-PAS de nepăsare și dispreț față de drepturile cetățenilor. El consideră că interzicerea votului popular este o încercare de a împiedica exprimarea voinței cetățenilor și de a proteja interesele stăpânilor occidentali ai guvernării actuale.
Ilan Șor promite că orice abuz și ilegalitate vor fi urmărite penal și că dreptatea pentru popor va fi restabilită. Mai susține că populația nu ar susține integrarea în Uniunea Europeană și că refuzul de a organiza referendumul demonstrează eșecul valorilor europene în Moldova. Juriștii săi vor ataca hotărârea CEC în instanță, iar el insista în continuare pe organizarea referendumului pentru ca poporul să poată decide asupra vectorului extern și neutralității Moldovei.
Ilan Șor pledează pentru dezvoltarea țării cu forțe interne și păstrarea neutralității prevăzute de Constituție, respingând afirmațiile despre apropierea de NATO și susținând pacea și dezvoltarea.
“Încă o dovadă a statului capturat și a nepăsării regimului Sandu-PAS față de drepturile cetățenilor Republicii Moldova. Cum altfel poate fi calificată decizia ilegală a Comisiei Electorale Centrale, care a interzis poporului moldovenesc să decidă singur soarta țării, prin referendum republican consultativ?
Câte exemple trebuie să mai fie ca toți să înțeleagă faptul că în Republica Moldova nu este democrație, nu sunt respectate drepturile cetățenești și sunt încălcate flagrant drepturile omului?! Este clar pentru întreaga lume că decizia CEC, de a împiedica votul popular, este dictată de Maia Sandu, care se teme de voința cetățenilor.
Poporul este suveranul, care îi poate spune „Nu” prin votul referendumului național și astfel îi poate da peste cap planurile ei distructive la adresa Republicii Moldova. Anume din acest motiv regimul a decis să interzică posibilitatea ca aproximativ două milioane de oameni să poată exprima votul în cadrul referendumului pe care l-am propus.
Regimul înțelege că majoritatea cetățenilor, după catastrofa socială provocată în Moldova de guvernarea proeuropeană și așa-numita integrare europeană, care a adus prețuri mari, sărăcie și fărădelegi, se va pronunța împotriva apropierii la UE. Un vot negativ pentru UE la referendumul republican ar fi un eșec usturător al stăpânilor occidentali ai Maiei Sandu și PAS, un exemplu al prăbușirii politicilor europene în Moldova. Un astfel de rezultat dezastruos pentru păpușarii occidentali, dar favorabil cetățenilor Republicii Moldova, ar însemna și pierderea fotoliilor actualilor guvernanți, ceea ce Maia Sandu și PAS nu pot admite. Regimul preferă să calce în picioare legea, drepturile cetățenilor și interesul țării, doar pentru a se menține cu orice preț la putere.
Vă asigur că orice abuz și ilegalitate a regimului, inclusiv cea comisă astăzi, vor face parte dintr-un mare dosar penal privind crimele împotriva poporului și a statului Republica Moldova. Nimic și nimeni nu se uită, iar dreptatea pentru popor va veni neapărat.
Regimul conștientizează complet că populația categoric nu va susține, la referendumul republican, procesele integraționiste în Uniunea Europeană. După toate problemele și dezastrele care se întâmplă în țara noastră, odată cu venirea guvernării proeuropene și obținerea statutului de candidat la UE, acest coșmar a devenit evident. Dar subiectul cu privire la vectorul politic extern al țării noastre este pe primul loc printre întrebările propuse pentru referendum. Din frica de a-și pierde funcțiile și susținerea „stăpânilor”, ei au interzis organizarea referendumului. Refuzul de a iniția consultarea directă a cetățenilor demonstrează eșecul evident al valorilor europene în Republica Moldova. Cu toate că, ceea ce este mult mai important, aceasta provoacă cetățenilor o imensă nemulțumire, cărora li se impune forțat voința altora.
Juriștii noștri vor ataca în instanța de judecată hotărârea de la CEC. Vom insista în continuare să organizăm referendumul republican consultativ, pentru a oferi suveranului, poporului, dreptul exclusiv de a decide vectorul extern și dacă Moldova trebuie să rămână neutră. Eu optez pentru înghețarea tuturor proceselor integraționiste și asupra concentrării pe dezvoltarea Republicii Moldova cu forțele noastre interne. Insist asupra păstrării neutralității prevăzute de Constituție și condamn inclusiv afirmațiile Ministrului de Externe despre apropierea de blocul militar NATO. Moldova are nevoie de pace și dezvoltare, nu de război și degradare”, a declarat politicianul.