CNAM respinge declarațiile CUB despre sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală

CNAM

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) își exprimă dezacordul și dezminte afirmațiile CUB, apărute în mediul online, cu privire la finanțarea unor servicii medicale, accesul populației la servicii medicale, soldul CNAM etc. Declarațiile reprezentanților partidului sunt nefondate, tendențioase și duc în eroare opinia publică.

Rodica Gramma, CUB: Cu 1,3 mld lei in sold, CNAM refuză plata serviciile medicale pentru cetățeni

”În primul rând, aceștia fac referire la soldul CNAM, dar nu vorbesc despre datoriile de 335,4 milioane lei pe care compania le-a înregistrat la data de 1 ianuarie 2023, ceea ce reprezintă 20% din suma necesară pentru achitarea serviciilor medicale prestate în luna decembrie 2022.

Mai mult decât atât, serviciile prestate lunar de instituțiile medicale costă circa 1,2 miliarde de lei, pe când încasările în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) în luna ianuarie curent au fost de circa 600 milioane de lei. Astfel, soldul de 1,3 miliarde de lei este utilizat pe parcursul anului 2023 pentru acoperirea decalajului temporar de casă, fiind transferat pentru achitarea serviciilor medicale.

De asemenea, precizăm că nevalorificarea mijloacelor financiare planificate în fondul de bază în sumă de 819,1 mil.lei este determinată de reducerea cazurilor de infecție cu SARS-COV 2 și respectiv a mijloacelor financiare aferente, neexecutarea sumelor destinate plății suplimentului pentru personalul medical implicat în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, nerealizarea integrală de către prestatori a serviciilor medicale procurate conform contractelor încheiate, trecerea la un mecanism nou de compensare a analogilor de insulină și a dispozitivelor medicale cu aplicarea procedurii de negociere, ceea ce a permis economisirea mijloacelor financiare bugetate.

Sumele nevalorificate din fondul de bază au rămas în soldul CNAM, care ulterior a fost direcționat pentru achitarea serviciilor medicale acordate populației.

Cu referire la serviciile paliative, informăm că pentru ca persoanele cu boli cronice incurabile să aibă acces sporit la astfel de servicii, oferite atât în condiţii de domiciliu, cât şi de staţionar, începând cu anul 2022, aceste servicii sunt finanțate în cadrul unei secțiuni distincte a Programului unic al AOAM, fiind în creștere și sumele pentru acest program.

Evaluările efectuate în ultimii ani de reprezentanții CNAM arată că în pofida creșterii continue a finanțării serviciilor paliative, calitatea oferită de unii prestatori în acest domeniu lasă de dorit. De exemplu, în 2022, jumătate din cei opt prestatori contractați pentru îngrijiri medicale la domiciliu nu și-au onorat obligațiile contractuale, însă, chiar și în aceste cazuri serviciile au fost validate, iar CNAM a acoperit cheltuielile pentru vizitele de îngrijire medicală efectuate la domiciliu de medic sau asistent medical ori serviciile reale acordate de prestator. Prin urmare, accesul populației la îngrijirile paliative nu a fost și nu este limitat, luând în considerare faptul că de la începutul anului prestatorii nu au valorificat pe deplin volumul de servicii medicale contractate.

Cât privește exoprotezelele mamare, Institutul Oncologic acoperă în continuare necesitățile femeilor operate de cancer mamar și le asigură cu aceste dispositive.

Sunt în creștere și numărul operațiilor de cataractă și de protezare a aparatului locomotor finanțate de CNAM. Astfel în 2023 au fost contractate 7540 de operații de cataractă, cu 695 mai multe față de anul trecut și 4790 de operații de protezare a șoldului și genunchiului, în creștere cu 1017 față de 2022.

Managementul CNAM este orientat spre creșterea satisfacției persoanelor asigurate, astfel încât acestea să beneficieze de servicii medicale calitative acoperite de asigurarea medicală obligatorie. În acest scop, în 2022 am contractat mai multe servicii de înaltă performanță pentru pacienții oncologici primari, ceea ce a diminuat substanțial timpul de așteptare pentru astfel de servicii. În premieră am inclus pentru compensare din fondurile AOAM dispositivele medicale (teste și lanțete pentru măsurarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome), permanent este completată lista de medicamente compensate.

Negocierea pentru prima dată în anul trecut a prețurilor la medicamente și dispozitive medicale compensate a permis extinderea listei de astfel de preparate, acoperirea unui număr mai mare de medicamente, precum și reducerea cheltuielilor de buzunar ale pacienților pentru medicamente costisitoare, inovatoare. Totodată, negocierea tarifelor pentru servicii medicale a permis majorarea volumul de servicii, ceea ce este doar în beneficiul cetățenilor.

Fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală sunt administrate de CNAM în scopul realizării asigurării medicale obligatorii în condiții de maximă transparență a deciziilor, punând accent pe apărarea intereselor persoanelor asigurate.

Îndemnăm actorii politici să se informeze corect despre sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, să nu interpreteze anumite informații după bunul lor plac și să nu facă declarații tendențioase, nefondate și care duc în eroare opinia publică”, a transmis formațiunea.

CUB a răspuns la reacția CNAM și a reconfirmat concluziile esențiale pe marginea economisirii de 1,3 mlrd de lei pe seama sănătății populației.

Total
0
Shares
Total
0
Share