Asociația MORA își manifestă îngrijorarea față de ultimele informații apărute în presă cu referire la noua Lege Nr.230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Recent Asociația AN „Copyright” a acuzat instituțiile statului că Legea a fost votată cu implicarea unor persoane incompetente și că Legea, la moment, este nefuncțională, fapt ce dezavantajează autorii. Deși Legea într-adevăr are unele lacune semnificative, Asociația MORA își exprimă îngrijorarea inclusiv din altă perspectivă.
La baza acestor nemulțumiri stă plafonarea comisionului de gestiune colectivă, care obligă conducerea organizației să achite către autori și titulari de drepturi cel puțin 70% din sumele colectate, care în trecut rețineau un comision de până la 57,57% din sumele colectate pe baza creațiilor autorilor, scrie sinteza.org
Pretinsele conflicte sustrag atenția de la lucruri la fel de importante. Asociația Copyright nu a fost avizată ca organizație de gestiune colectivă, astfel fiind avizate alte două asociații, care au fost create recent și care sunt controlate de același Oleg Gutium, și anume:
- AO „AUTORITY” – pentru gestionarea dreptului de autor asupra operelor muzicale și audiovizuale, avizată prin Decizia nr. 2/333 din 06.03.2023;
- AO „ARTTON” – pentru gestionarea drepturilor conexe asupra interpretărilor, fonogramelor şi videogramelor, avizată prin Decizia nr. 3/334 din 06.03.2023.
Aceste două organizații de gestiune colectivă prin Deciziile nr. 4/639, 6/666, 7/779, 5/640 au fost desemnate în calitate de colector pentru drepturile de radiodifuzare a operelor muzicale, retransmitere prin cablu, remunerație compensatorie pentru copia privată, comunicare publică a operelor muzicale și a videogramelor, la fel pentru dreptul interpreților și al producătorilor de fonograme la remunerație unică echitabilă pentru radiodifuzarea și comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial, dreptul interpreților la remunerație echitabilă pentru radiodifuzarea și comunicarea publică a interpretărilor și a execuțiilor fixate audiovizual și la remunerație suplimentară anuală.
MORA declară că a constatat că cele două organizații răspândesc un fals, deoarece din 6 martie 2023 acestea dețin dreptul de a elibera licențe, de a încheia contracte în interesul autorilor și titularilor de drepturi dar și de a exercita gestiune colectivă plenipotențiară a drepturilor de autor și/sau conexe.
Reieșind din situația creată, organizația MORA constată lipsa responsabilității și competențelor profesionale ale conducerii organizațiilor avizate, în mod intenționat fiind creată o situație fără precedent care implică riscuri sporite în urma cărora suferă titularii de drepturi de autor/conexe.
Neavizarea AN „Copyright” trezește multe semne de întrebare, referitor la sumele de bani care au fost colectate în ultimii 3 ani și care, la moment, se află în fondul de rezervă a acesteia. Neavizarea unei asociații nu implică un control riguros al activității acesteia, iar crearea și avizarea altor doua asociații trezește suspiciuni rezonabile. În acest sens, reprezentanții MORA presupun că aceasta ar fi o manevră pentru a ascunde în mod fraudulos banii care trebuie să fie oferiți autorilor.
Pretinsele pretenții față de Lege, abat accentele care trebuie puse. Asociația MORA solicită Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală să realizeze în mod urgent și riguros procedura de control anual pentru anul 2022 (de control a sumelor colectate, repartizate și achitate) în coraport cu asociația AN „Copyright” care să prezinte public sumele colectate și distribuite în ultimii ani, în special pentru anul 2022.
De menționat, că în trecut, aceste organizații de gestiune colectivă au fost implicate în mai multe scandaluri cu titularii de drepturi și utilizatorii, precum distrugerea arhivelor oamenilor de creație, membrilor AsDac.
În final, MORA își reiterează poziția de susținere pentru titularii de drepturi de autor/conexe și declară că nu vor admite subminarea domeniului gestiunii colective a drepturilor, în interesul celor care activează în detrimentul oamenilor de cultură. Dura lex, sed lex (legea e dură, dar aceasta este legea).