„Negocieri secrete între Zelenski și Sandu”: La Chișinău, Kievul a fost atenționat să nu invadeze Transnistria

Președinții Ucrainei și Moldovei, Volodimir Zelenski și Maia Sandu, poartă discuții secrete cu privire la soarta Transnistriei. Despre asta scrie Insider Moldova cu referire la sursele sale.

Potrivit celor de la Insider Moldova, din partea Moldovei participă consilierul pe politică externă, Cristina Gherasimov, din partea Ucrainei – șeful biroului președintelui Andrii Ermak.

Sursele mai subliniază că funcțiile de mediere în aceste negocieri sunt realizate de către Marea Britanie.

Subiectul discuțiilor dintre Kiev și Chișinău ar fi în jurul modului de intrare a armatei ucrainene în Transnistria. Principalul scop este ca Maia Sandu să accepte operațiunea militară a armatei ucrainene.

Insider Moldova notează că marea majoritate a cetățenilor moldoveni (80%) sunt împotriva unui scenariu militar, ceea ce complică formele de soluţionare a problemei transnistrene pentru ambele părți.

Comentând această situație, vicepreședintele organizației neguvernamentale „Voice of Moldova”, Cazacu Călin, a catalogat drept inacceptabile discuțiile secrete dintre Zelenski și Sandu.

„Cred că aceste negocieri, dacă există într-adevăr (se desfășoară – n.red.), ar trebui să fie organizate la nivel oficial între parteneri, cu implicarea partenerilor de dezvoltare”, a explicat el.

Mai mult ca atât, subliniază Călin, scenarii militare pentru reîntoarcerea Transnistriei, în condițiile actuale, sunt nepotrivite.

„Fiind născut la Bender, am văzut situații diferite: când autoritățile transnistrene au vrut să închidă 5 licee cu predare în limba română, când iarna rămâneam fără gaz natural. Am văzut un blocaj economic din partea unor guverne la Chișinău.

Dar vreau să remarc că locuitorii din Transnistria sunt cetățenii noștri, majoritatea locuitorilor, mai ales că au cetățenia moldovenească, merg la studii la Chișinău, lucrează în toată țara. Eu cred că metoda Hard Power (putere violentă – n.red.) este complet nepotrivită și inadecvată”, – a explicat.

În același timp, el atenționează Kievul să renunțe la ideea de invazie în Transnistria cu acordul autorităţilor de la Chişinău:

„Și dacă vreunul dintre statele vecine sau parteneri aplică măsuri militare de „eliberare” a Transnistriei, unde „eliberarea” este cu ghilimele potrivite, apoi eu consider acest lucru ca o încălcare a neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus el.

Rezumând, Călin a declarat: “Interesul național și integritatea teritorială a Republicii Moldova, trebuie să fie respectate de toți partenerii mondiali”.

Contactați pe parcursul zilei de ieri, reprezentanții Președinției nu au negat informația publicată de Insider Moldova și nu au oferit un punct de vedere.

Total
0
Shares
Total
0
Share