Un tribunal din capitala uzbecă Tașkent a început judecarea a 21 de persoane acuzate că au cauzat anul trecut moartea a 65 de copii intoxicați cu un sirop de tuse fabricat în India, scrie Radio Europa Liberă
Curtea Supremă a anunțat că procesul a început pe 11 august.
Printre inculpați se numără foști oficiali uzbeci de rang înalt din cadrul Centrului Științific pentru Standardizarea Medicamentelor care erau responsabili de acordarea de licențe pentru substanțele medicale importate, inclusiv pentru siropul de tuse Doc-1 Max produs de compania farmaceutică indiană Marion Biotech. În boxa acuzaților se află și directori de la firma privată uzbecă Quramax Medical care importa și distribuia siropul.
Acuzațiile împotriva inculpaților includ evaziune fiscală, vânzarea de medicamente necorespunzătoare sau contrafăcute, abuz în serviciu, neglijență, fals și luare de mită.
În decembrie 2022, pe fondul unor informații privind decesele în masă ale copiilor atribuite siropului Doc-1 Max, autoritățile uzbece au suspendat vânzarea tuturor produselor Marion Biotech în Uzbekistan. Ministerul Sănătății a declarat la acea vreme că siropul Doc-1 Max conținea substanța toxică etilenglicol.
Au fost lansate anchete penale în legătură cu această afacere atât în Uzbekistan, cât și în India. Autoritatea de reglementare indiană a anulat licența de producție a lui Marion Biotech și i-a arestat unii dintre angajații săi. În decembrie, un reprezentant legal al Marion Biotech declara că compania regretă decesele.
În octombrie anul trecut, siropurile pentru tuse și răceală produse de firma indiană Maiden Pharmaceuticals Ltd au fost învinuite și pentru moartea a aproape 70 de copii în Gambia, țara din vestul Africii.
O analiză de laborator efectuată de Organizația Mondială a Sănătății a constatat că siropurile Maiden Pharmaceuticals conțin „cantități inacceptabil de mari de dietilen glicol și etilenglicol”, substanțe chimice adesea destinate utilizării industriale.