PNM, după modificarea legislației privind securitatea statului: „Și dacă mâine vin Dodon și Șor la putere? Vă imaginați ce vor face folosind aceste pârghii?”

Dragoș Galbur, liderul PNM

Partidul Național Moldovenesc, condus de Dragoș Galbur, a reiterat astăzi critica sa privind modificarea legislației referitoare la securitatea statului, adoptată de către deputații PAS, pe care o consideră periculoasă – o ușă deschisă spre abuzuri și încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

„Și dacă mâine vine Dodon cu Șor la putere? Vă imaginați ce vor face folosind aceste pârghii? E o decizie periculoasă. Sub incidența noilor modificări ale respectivei legi putem ușor cădea și noi, unioniștii, fapt care ne îngrijorează și ne face să punem la dubii intențiile adevărate ale actualei guvernări”, a declarat Dragoș Galbur, președintele PNM, amintind că a criticat această lege și atunci când era la faza incipientă.

”Schimbarea prin violență a orânduirii constituționale, acţiunile subversive sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului, subminarea sau lichidarea prin orice formă a suveranităţii, independenţei sau integrităţii teritoriale a statului”, este stipulat în legea votată de PAS, acestea reprezentând doar câteva dintre noile prevederi legale.

Prin ”acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului” se înțelege că nu mai pot fi organizate proteste în cadrul cărora să se ceară demisia președintelui, premierului sau deputaților, atunci când aceștia se află în exercitarea mandatului.

La fel, ”prin orice formă a suveranităţii, independenţei sau integrităţii teritoriale a statului” se înțelege că partidele sau alte persoane nu mai pot susține cauze unioniste, iar orice acțiune de promovare a unirii cu România va fi considerată „pericol deosebit pentru securitatea statului”.

”Modificările legislative sunt necesare pentru a evita neconcordanța dintre Legea securității statului și Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), adoptată recent de Parlament”, a motivat Parlamentul.

Inițiativa legislativă aparține deputaților din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Andrian Cheptonar, Ion Șpac și Roman Roșca. Autorii documentului propun revizuirea Legii securității statului sub aspectul noțiunii de riscuri, amenințări și pericol deosebit asupra statului, pentru a stabili și determina expres atribuțiile organului competent să prevină și să combată acest fenomen.

Anterior, Parlamentul a adoptat un pachet de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate, criticate de către opoziție.

Total
0
Shares
Total
0
Share