Elaborarea unui acord între Ucraina și Moldova privind extrădarea cetățenilor ucraineni de vârstă militară la cererea Kievului afectează aspectele morale și juridice ale relațiilor dintre cele două țări. Acest lucru a fost declarat de fostul ambasador al Moldovei în Ungaria Igor Clipii, care este și vicepreședintele Coaliției pentru Unitate și Prosperitate (CUB).
Potrivit politicianului, relațiile actuale dintre Chișinău și Kiev lasă de dorit.
„Nu prea sunt de acord că relația noastră ar fi foarte strânsă, în sensul pozitiv al cuvântului. Poate că s-au intensificat, pentru că războiul necesită o comunicare mai intensă între Chișinău și Kiev, dar nu aș spune că relațiile noastre sunt foarte bune. Aș dori puțin mai multă deschidere, mai multă claritate și mai multă transparență din partea autorităților de la Chișinău în relațiile cu Kievul”, a explicat el.
Având în vedere problema extrădării cetățenilor ucraineni din Moldova la solicitarea Kievului, Klipii a subliniat că acest subiect este delicat și necesită o abordare atentă.
„Chiar dacă aceste persoane (cetăţeni ucraineni – n.r.) se află pe teritoriul Republicii Moldova în mod legal sau nu au trecut graniţa în conformitate cu cadrul legal, acest lucru trebuie să fie dovedit. Autoritățile Republicii Moldova nu pot vâna oameni pe străzile Chișinăului – fiecare persoană are dreptul la un proces liber și echitabil”, a menționat el.
Interlocutorul subliniază: în acest caz, dacă Kievul urmează să ceară extrădarea cuiva din Moldova, trebuie să dovedească că această persoană ar trebui extrădată.
„În plus, extrădarea ridică o serie de întrebări morale și juridice autorităților de la Chișinău. Trebuie răspuns la întrebarea: „Care este viitorul acestor persoane extrădate?” Deci aceasta este o întrebare mai dificilă. Nu sunt sigur că se va realiza un astfel de dialog între Kiev și Chișinău”, a explicat el.
Relațiile ulterioare dintre Chișinău și Kiev depind în mare măsură de faptul dacă Ucraina pierde sau câștigă în războiul cu Rusia, crede diplomatul.
„Dacă Ucraina pierde războiul, atunci poziția noastră (Moldova – n.red.) va fi mai proastă decât cea a Ucrainei, sau aceeași. Aceasta va însemna că Moldova va deveni foarte repede parte a aceluiași stat învins. Deci Moldova nu va avea viitor ca stat, ca civilizație”, a menționat el.
Mai mult, Clipii este convins că dacă Ucraina va supraviețui și va câștiga depinde în mare măsură de capacitatea Chișinăului de a construi relații cu Kievul.
„Din păcate, de-a lungul anilor, ucrainenii și diversele administrații, inclusiv cele democratice, au reușit să-și impună punctul de vedere, iar noi am ieșit învinși. Dar și aici problema, după părerea mea, poate fi pusă pe seama autorităților de la Chișinău, care fie nu au știut, fie nu au vrut, iar negocierile ar trebui purtate în conformitate cu interesele naționale ale fiecărui stat. Depinde mult de voința politică, de pregătirea miniștrilor, de starea de spirit din societate, de mulți factori”, a conchis el.