În sudul ţării va fi experimentat un proces de management al destinației. Ce presupune acesta

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Lunca Prutului de Jos în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Fundația poloneză SolidarityFund PL în Moldova au lansat ieri procesul-pilot de instituire a primei Organizații de Management al Destinației (OMD) pe platforma GAL.

„Instituirea unei Organizații de Management al Destinației, pilotarea acestui concept nou este unul pe cât de important, pe atât și de responsabil, pentru că avem nevoie ca într-adevăr acest concept să dea roade și, în primul rând, să beneficieze comunitățile noastre, antreprenorii și toți cei care lucrează în domeniul culturii sau antreprenorial. Acest potențial turistic pe care îl avem în Lunca Prutului de Jos ne va ajuta să promovăm Republica Moldova ca destinație turistică, ne va ajuta să dezvoltăm afacerile locale în localitățile noastre,” a menționat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.

Prin crearea acestei organizații, GAL-ul „Lunca Prutului de Jos” va valorifica potențialul turistic din sudul țării, promovând locurile cu semnificație culturală, mediul ospitalier și activitățile de agrement. „OMD va cuprinde peste 30 de obiective turistice, inclusiv pensiuni, case rurale, ateliere culinare și de meșteșugărit, vinării, muzee, complexe de odihnă, apicultori, ansambluri etnofolclorice, și rezervația Prutul de Jos. În perioada următoare, GAL-ul va lucra la elaborarea unei strategii de dezvoltare și marketing a destinației turistice”, potrivit Solidarity Fund PL în Moldova.

„Pilotarea proiectului Organizația de Management al Destinației este o nouă treaptă pentru noi, care ne oferă noi oportunități pentru zona de sud. Avem un mare potențial de a atrage turiști în această regiune”, afirmă Tatiana Gălățeanu, președinta GAL-ului Lunca Prutului de Jos.

Fundația poloneză Solidarity Fund PL în Moldova susține dezvoltarea potențialului turistic al țării prin instituționalizarea și creșterea competențelor GAL-urilor ca parteneriate public-civic-antreprenorial cu capacitatea de a testa instrumente inovative și a implementa proiecte locale în domeniul turismului.

„Este o lecție pentru noi toți că baza dezvoltării continue sunt oamenii, însă în spate de multe ori stă o organizație sau un sistem, cred că acest fenomen se pornește acum în Lunca Prutului de Jos. Aveți un potențial enorm, pe care eu l-am văzut și pe care personal l-am experimentat. Acum s-a pornit acest proces, care poate să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii Lunca Prutului de Jos”, a estimat Tomasz Horbowski, director de ţară al fundației poloneze Solidarity Fund PL în Moldova.

În prezent, în Republica Moldova activează 48 de GAL-uri, cu o acoperire de peste 50% din teritoriul țării, fapt ce creează premise pentru replicarea experienței de creare a OMD-ului Lunca Prutului de Jos și pentru alte destinații turistice.

Total
0
Shares
Total
0
Share