ANALIZĂ // Anul trecut, în Republica Moldova pentru prima dată numărul tinerilor a fost mai mic decât numărul persoanelor în etate

Numărul tinerilor s-a redus vertiginos din cauza demografiei în scădere și a migrației. Astfel, anul trecut, în Republica Moldova pentru prima dată numărul tinerilor a fost mai mic decât numărul persoanelor în etate (581 de mii de tineri la 590 de mii de persoane în etate), se arată în analiza expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță.

Expertul a menționat că în acest an situația va rămâne neschimbată.

„Ca număr devin mai mulți, deoarece trăiesc din ce în ce mai mult, iar copii se nasc tot mai puțini. Numărul celor în etate, plecați peste hotare, este de 3 ori mai mic decât numărul persoanelor altor categorii de vârstă. Dacă acum 60 de ani, raportul era de 1 la 16, adică 16 persoane de alte vârste la o persoană în etate, acum raportul este de 1 la 4, din patru persoane, una este în vârstă și trei din categoria persoanelor de până la 60 de ani”, a spus expertul.

Totodată, Veaceslav Ioniță a mai menționat că numărul tinerilor apți de muncă este mult prea mic pentru a asigura persoanelor în etate o pensie decentă.

„Situația în 2023 va fi mai proastă decât se aștepta. Datorită condițiilor de trai și a calității vieții mai bune, persoanele în etate trăiesc mai mult și numărul lor crește. Ei mai puțin pleacă peste hotare, iar dacă au plecat, când trec de 60-65 de ani se întorc acasă. Tinerii, din păcate, pleacă și, în prezent, practic în țară avem tineri, care sunt forța de muncă, mai puțini decât cei care deja au plecat”, a declarat economistul.

Potrivit expertului, în 2023, în Republica Moldova sunt circa 600 de mii de persoane în etate la 540 de mii de tineri.

Total
0
Shares
Total
0
Share