Clădirile existente și cele noi vor trebui să respecte un set de cerințe minime de eficiență energetică

Clădirile existente și cele noi vor trebui să respecte un set de cerințe minime în ceea ce privește eficiența energetică, cum ar fi termoizolarea pereților, schimbarea ușilor și a ferestrelor, instalațiilor de încălzire și preparare a apei calde menajere sau înlocuirea sistemului de iluminat.

În acest scop, Ministerul Energiei cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova), prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică, au elaborat un set de cerințe minime necesare pentru îmbunătățirea eficientei energetice în cazul a nouă tipuri de clădiri, inclusiv case individuale, blocuri de locuit, clădiri de birouri, clădiri din sistemul educațional și medical, hoteluri și restaurante.

Cerințele elaborate rezultă dintr-un studiu de fezabilitate pe un eșantion de 1500 de clădiri, analizând atât cheltuielile pentru energie din ultimii doi ani, cât și volumul investițiilor necesare pentru atingerea standardelor minime necesare în domeniul eficienței energetice din UE.

Totodată, după implementarea cerințelor, clădirile vor putea fi certificate din punct de vedere energetic astfel încât potențialii cumpărători/locatari să fie informați despre eficiența energetică a imobilelor. „Am progresat pe partea de gestionare a crizelor energetice, acum ne focusăm pe agenda de decarbonizare, unde prioritatea este eficiența energetică. Clădirile consumă aproape jumătate din resursele energetice, iar îmbunătățirea performanței energetice aduce beneficii fiecărui consumator, reducând consumul, costurile din facturi și emisiile de CO2”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Aplicarea acestor standarde minime va genera un consum eficient de resurse energetice, va spori gradul de confort în locuințe, oficii și clădiri publice, precum și va facilita tranziția Republicii Moldova spre un viitor energetic verde, durabil și curat”, a afirmat directorul MESA, Armen Arzumanyan.

De asemenea, MESA testează un nou mecanism de finanțare a proiectelor de eficiență energetică destinat clădirilor publice, denumit Super ESCO, prin care imobilele vor fi renovate din contul economiilor la energie, atrăgând un mix de surse financiare, cum ar fi resurse bugetare, investiții private, împrumuturi sau resurse ale beneficiarilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share