Astăzi, MareNostrum 5, cel mai recent supercalculator european de talie mondială, a fost inaugurat la Barcelona, în Spania. Considerat în prezent drept unul dintre cele mai puternice 10 supercalculatoare din lume, acesta se află la Centrul de supercalcul din Barcelona și va fi accesibil unei game largi de utilizatori europeni din sectorul științific și cel industrial începând din martie 2024.
MareNostrum 5 are o performanță maximă de 314 petaflops, adică 314 milioane de miliarde de calcule pe secundă, fiind, totodată, supercalculatorul cel mai ecologic din Europa. Acesta va fi foarte eficient din punct de vedere energetic și alimentat integral cu energie durabilă. Căldura generată va fi folosită pentru încălzirea clădirii în care este amplasat.
MareNostrum 5 este unul dintre cele mai inovatoare sisteme de supercalcul din lume, fiind conceput special pentru a rezolva probleme științifice complexe. Acesta va contribui la progresul activității Europei în mai multe domenii. De exemplu, va ajuta cercetarea medicală europeană prin sprijinirea dezvoltării de medicamente și vaccinuri și prin efectuarea de simulări ale răspândirii virusurilor. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru aplicații tradiționale de supercalcul, în domenii precum cercetarea în domeniul climei, ingineria, știința materialelor și științele Pământului.
Supercalculatorul va consolida alte inițiative europene, cum ar fi Destinația Pământ (Destination Earth), care urmărește elaborarea unui model digital extrem de precis al Pământului la scară mondială, și programul european privind geamănul uman virtual (European Virtual Human Twin), lansate tot astăzi de Comisie. Programul european privind geamănul uman virtual îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine organismul uman și va permite îmbunătățirea îngrijirilor de sănătate și a medicinei personalizate.
MareNostrum 5 este conceput, de asemenea, pentru a fi utilizat de dezvoltatorii de inteligență artificială (IA). MareNostrum 5 va utiliza cele mai avansate cipuri de accelerare disponibile în prezent, permițându-i să răspundă nevoilor platformelor emergente de IA și să îmbunătățească performanța modelelor lingvistice europene de mari dimensiuni bazate pe IA. Astfel cum a anunțat președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, MareNostrum 5 va fi pus la dispoziția startup-urilor europene din domeniul IA pentru a-și antrena modelele. Acest lucru ar trebui să contribuie la accelerarea implementării tehnologiilor europene și a algoritmilor bazați pe o IA etică, permițând Uniunii Europene să se poziționeze ca lider al eforturilor mondiale în materie de IA responsabilă, etică și sigură.
Noul sistem reprezintă o investiție totală de peste 151 de milioane EUR pentru achiziționarea și întreținerea acestuia, 50 % din partea UE și 50 % din partea unui consorțiu condus de Spania, din care fac parte și Portugalia și Turcia.
Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (Întreprinderea comună EuroHPC) este o entitate juridică și de finanțare creată în 2018 pentru a permite UE și țărilor participante la EuroHPC să își coordoneze eforturile și să își pună în comun resursele în vederea transformării Europei într-un lider mondial în domeniul supercalculului. În iulie 2021, Consiliul a adoptat Regulamentul privind Întreprinderea comună EuroHPC, care prevede o investiție suplimentară de 7 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.
În curând, capacitățile Întreprinderii comune EuroHPC vor fi extinse la performanța exascale și superioară acesteia prin intermediul supercalculatoarelor exascale JUPITER și al celui din cadrul consorțiului JULES VERNE.
Puterea de calcul a MareNostrum 5 va completa supercalculatoarele existente ale Întreprinderii comune EuroHPC:
- Discoverer din Bulgaria;
- MeluXina din Luxemburg;
- Vega din Slovenia;
- Karolina din Cehia;
- LUMI din Finlanda;
- LEONARDO din Italia;
- Deucalion din Portugalia.