După ce presa din Moldova a preluat anunțul făcut în decembrie de Olga Țapordei, despre faptul că este ”primul om din Moldova” care a ajuns în Antarctica, pe Masivul Vinson, aflăm că totuși acest titlu aparține altui om.
Pasiunea față de escaladarea munților e tot mai prezentă în Republica Moldova și se pare că unii moldoveni ajung pe cele mai înalte vârfuri fără ca să se cunoască despre acest fapt, fără ca să aștepte recunoaștere publică și titluri.
Dintr-o postare scrisă de formatoarea de opinie, pasionată și ea de lumea munților, Alina Zbancă pe Facebook, am aflat despre alpinistul Mircea Baciu, moldoveanul care a fost pe Everest după Andrei Carpenco și primul de la noi care a ajuns în Antarctica, vârful Vinson.
“Cu drapelul țării pe cele mai înalte vârfuri din lume, aproape în anonimat. De la Everest până la Antarctica – Fără titluri, fără Instagram și Facebook, dar cu o mare dragoste de munți și semeni.
Acesta este primul om din Republica Moldova care a escaladat Masivul Vinson din Antarctica (decembrie 2021), este cel de al doilea care a escaladat Everestul (mai 2019) și da, sunt sigură că în acest an va deveni primul moldovean care…. Despre asta vă zic în primăvară.
Mircea Baciu nu numără vârfurile, nici nu le duce contul, dar când vorbește de aceste expediții și oamenii pe care-i cunoaște acolo, are ochii plini de lumină și recunoștință. Ați privit 14 PEAKS Misiunea posibilă? Păi iată, Mircea a escaladat cu Nirmal Purja câteva vârfuri și apare în unele cadre din film. Împreună au fost pe Vinson, acolo unde Nimsdai a fost ghidul Prințesei Qatarului Asma. Împreună au petrecut acolo două săptămâni, fiind blocați 7 de zile de condițiile climaterice. Apropo, Asma a făcut istorie pentru Orientul Mijlociu, fiind prima care a Escaladat Everestul și cele 7 vârfuri. Istoria ei este impresionantă, iar eu am aflat despre aceste legende de la cel care i-a cunoscut personal, devenind camarazi de munți”, scrie Alina Zbancă.
Mircea Baciu: “Alina, pe munte toți suntem egali. Acolo nu există diferențe, nu contează statutul, banii și popularitatea. Muntele nu tolerează falsitatea și cinismul. Îi primește pe toți, dar îi învață diferit, îi testează diferit și tocmai de asta fiecare munte are greutatea lui, pentru fiecare individual. Fac asta din plăcere, pentru mine și copiii mei, vreau să vadă că totul se poate dacă este dorință. Este important să le arătăm și să le vorbim experiențele noastre, inclusiv prin școli.
Așa îi vom crește și educa, prin lărgirea hărții mentale, prin ai îndruma să testeze, să cunoască locuri și oameni, să aibă pasiuni.
Lumea e mai largă decât pare și e păcat să nu vrem să o descoperim. Oamenii de multe ori confundă obiectivul, sarcina și visul. Eu nu am avut un vis să ajung pe Everest. Acesta a fost un obiectiv, un țel pe care am vrut să-l realizez.”
Zbancă: “Există totuși o energie aparte în cei care au ridicat culmile marilor învățători. Acești curajoși poartă în ei munți și altitudini despre care nu prea vorbesc în cuvinte. Despre acest Om și povestea lui cu cei mai mari munți din Lume eu am să vă mai povestesc, în alt format și cu tare multe detalii impresionante. Dar, asta se va întâmpla după revenirea de pe alte culmi, cu alte lecții și experiențe.”