”Limba română” va fi utilizată în continuare în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție

Curtea Constituțională a decis astăzi că sintagma „Limba română” va fi utilizată în continuare în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Decizia vine ca urmare a unei sesizări depuse de mai mulți deputați care au contestat o lege ce prevedea înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „Limba română”.

Sesizarea depusă la Curtea Constituțională contesta Legea nr. 52/2023, adoptată de Parlament anul trecut, care impunea substituirea cuvintelor „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba noastră” și „limba maternă” cu „Limba română” în toate actele normative.

Magistrații Curții Constituționale au admis parțial sesizarea deputaților, declarând neconstituțional articolul 2 al Legii nr. 52/2023, care prevedea constatarea desuetudinii sintagmei „funcționând pe baza grafiei latine” din Constituție și din Legea nr. 173/2005 cu privire la statutul juridic special al localităților din stânga Nistrului.

Astfel, sintagma „Limba română” rămâne în vigoare în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, confirmând identitatea lingvistică a țării.

Judecătorii Vladimir ȚURCAN și Serghei ȚURCAN au avut opinii separate.

Total
0
Shares
Total
0
Share