Prim-ministrul nipon Fumio Kishida a cerut o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a afirmat luni Kim Yo Jong, influenta soră a acestuia din urmă, apreciind totodată drept puţin probabilă această întâlnire fără o schimbare politică din partea Japoniei, scrie Agerpres.ro
Fumio „Kishida şi-a exprimat recent dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Comisiei pentru Afacerile de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) cât mai curând posibil”, a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă oficială KCNA.
Prim-ministrul nipon, care a precizat că nu este la curent cu acest comunicat, a declarat în faţa Parlamentului că este „important să existe discuţii în timpul summitului cu Phenianul pentru a rezolva litigiile”.
Relaţiile între cele două ţări sunt tensionate din cauza mai multor probleme, de la ocupaţia niponă a Peninsulei Coreea între 1910 şi 1945 până la lansarea de către Phenian a unor rachete deasupra teritoriului nipon, trecând prin scandalul răpirilor.
Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 japonezi în perioada 1970-1980 pentru a forma spioni de limbă şi cultură japoneză. La o lună după aceste mărturisiri, cinci au fost autorizaţi să se întoarcă în Japonia.
În pofida acestui conflict istoric, Kishida a afirmat că vrea să schimbe relaţia dintre Japonia şi această ţară izolată şi şi-a exprimat anul trecut dorinţa de a se întâlni cu Kim Jong Un „necondiţionat”, dând asigurări în timpul unui discurs la Naţiunile Unite că Tokyo este hotărât să soluţioneze toate diferendele, printre care cel privind răpirile.
În februarie, Kim Yo Jong, una dintre personalităţile regimului nord-coreean care face cele mai multe declaraţii publice, a dat de înţeles că este posibil ca prim-ministrul nipon să fie invitat să viziteze Coreea de Nord.
Aceasta „este decizia politică a Japoniei care contează cel mai mult pentru a deschide o nouă eră în relaţiile dintre Coreea de Nord şi Japonia”, a spus ea luni, îndemnând Tokyo „să nu se amestece în exercitarea drepturilor noastre suverane”.
Răpirile rămân o rană adâncă în Japonia şi întrebările persistă: Tokyo a contabilizat cel puţin 17 răpiţi şi suspectează alte zeci de dispariţii în care ar fi fost implicate serviciile nord-coreene.
Analişti estimează că acest subiect ar putea împiedica realizarea de progrese în direcţia unui summit Kim-Kishida.
Premierul nipon „trebuie să ştie că nu poate avea o întrevedere cu liderul nostru doar pentru că vrea el”, a declarat Kim Yo Jong. „Dacă Japonia vrea cu adevărat să îmbunătăţească relaţiile şi să devină un vecin apropiat pentru a contribui la garantarea păcii şi stabilităţii în regiune, ea trebuie să aibă curajul politic să facă alegeri strategice conforme intereselor sale naţionale”, a adăugat ea.
Fostul prim-ministru nipon Junichiro Koizumi (2001-2006) s-a deplasat la Phenian în 2002 pentru o vizită istorică şi o întâlnire cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il. El a pus atunci bazele unei normalizări a relaţiilor cu promisiunea unui sprijin economic.
Întrevederea de atunci a permis o a doua vizită a lui Koizumi, însă legăturile diplomatice s-a deteriorat rapid, Tokyo exprimând îndoieli în legătură cu buna credinţă a Phenianului asupra răpirilor.