(video) RISE a făcut-o din nou! Investigația jurnalistică, care a făcut ca platforma caritate.md să-și înceteze activitatea, s-a lăsat cu acuzații de rea voință și lipsă de integritate în adresa jurnaliștilor

Caritate.md, scandalul caritatii, bani din caritate, afacere pe seama bolnavilor, Rise Moldova, investigatii rise, RISE, Grup Criminal, TV8, Politica

După investigația „Asasin în Lege”, după care au fost acuzați de activitate în interesul lui Renato Usatîi, pentru a duce o pistă greșită anchetarea atentatului la viața lui Gherman Gorbunțov, jurnaliștii RISE au făcut-o din nou. Intrând recent în spațiul public cu investigația „Bani din caritate” (https://www.rise.md/video-bani-din-caritate-2/), jurnaliștii au scandalizat din nou societatea moldovenească și au provocat la declarații tari politicienii, printre care liderul platformei DA Andrei Năstase, care imediat au încercat să-și facă imagine pe seama investigației. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg și lunga conferință de presă a fondatorilor caritate.md (http://unimedia.info/stiri/-148418.html?utm_source=home_block&utm_medium=minute_news&utm_campaign=Home%20Page%20Block), dar și dezbaterile televizate care au urmat (http://adevarul.ro/moldova/actualitate/video-am-spus-fondatorul-caritatemd-intrat-platoul-emisiuni-tv8-invitat-1_5a8dff48df52022f75d4720b/index.html) au dezvăluit viciile de calitate ale investigației, venind să justifice dubii rezonabile în privința integrității jurnaliștilor și respectării deontologiei jurnalistice de către aceștia.

Analizând ambele poziții expuse, și a jurnaliștilor acuzatori, dar și a argumentelor expuse în apărarea caritate.md, conchidem că investigația RISE a pornit de la 2 cazuri (din cele peste 300 soluționate de caritate.md), în care mamele a 2 copii, supărate pe caritate.md, acuză platforma de caritate de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor acumulate de la donatori pentru tratamentul copiilor lor și mult mai grav, simularea intervențiilor chirurgicale într-o clinică privată din Turcia. Jurnaliștii au omis din investigație argumentele primite de la partea opusă,  reprezentată de fondatorii caritate.md.

Investigația continuă în baza unei ordonanțe a procurorilor de la Chișinău, emise la plângerea acelorași persoane. Culmea, jurnaliștii RISE niciodată nu au venit cu o prea mare încredere pentru justiția de la Chișinău, dar în această speță au luat ca bază un dosar intentat de procurorii moldoveni. Dosarul pare a fi abia în fază incipientă, fiind așteptate răspunsurile la comisiile rogatorii expediate instituțiilor din Turcia. Fondatorii caritate.md nu au nici o calitate procesuală în acest dosar, în adresa lor nu au fost formulate învinuiri oficiale. Trezește mai multe dubii modul în care a ajuns la jurnaliști și o interceptare a discuției telefonice dintre doi terți, reprezentanți ai spitalului din Turcia, care discută despre pretinse comisioane pentru caritate.md, din banii achitați pentru tratamentul pacienților de către donatori.

Problema și eroarea deontologică principală admisă de jurnaliștii RISE este folosirea expresiei „grup criminal organizat”, care a fost extrasă din descrierea componenței de infracțiune bănuite de procurori în acest caz, dar care nu poate fi folosită decât într-un context care respectă dreptul la prezumția nevinovăției a persoanelor vizate, pe care jurnaliștii l-au încălcat deliberat.

Investigația RISE este răsturnată și de argumentul expus de fondatorii caritate.md, conform căruia unul din cele două cazuri în genere nu are nicio tangență cu platforma caritate.md, fondurile în această speță fiind colectate printr-o altă platformă de caritate, iar în celălalt caz donația a fost făcută offline, adică direct de către un donator european în adresa clinicii din Istanbul, fără implicarea caritate.md.

Mai mult, se pare că la una din intervențiile chirurgicale care a durat conform celor relatate de cei de la caritate.md 4 ore, prezumată a fi simulată de către jurnaliștii RISE, a asistat și un chirurg de la Chișinău, care însă nu a fost intervievat de jurnaliști.

Cele mai grave însă sunt acuzațiile venite din partea fondatorilor platformei de caritate în adresa jurnaliștilor RISE, conform cărora investigația ar fi o comandă din partea unor persoane implicate în activități similare, pentru ca platforma caritate.md să fie înlăturată de pe piață. Mai mult, aceștia susțin că ar fi primit prin intermediari oferta de a „rezolva” problema apariției investigației contra unei sume de 20 de mii de euro, acuzație respinsă de jurnaliștii RISE, dar care ridică foarte multe semne de întrebare referitor la integritatea acestora.

Amintim, că în 2016 Renato Usatîi, care a colaborat intens cu reporterul RISE Mihai Munteanu în cadrul investigației „Asasin în Lege”, a adus aceleași acuzații jurnaliștilor RISE, amenințând că va povesti public despre „rublele și iarba” preferate de jurnaliștii RISE. Să existe oare atâta fum fără foc?!

Trebuie să menționăm că în aceste momente are loc conferința de presă la care participă jurnaliștii din Moldova și administrația Medical Park, dar nici un reporter de la RISE, inclusiv Liuba Șevciuc care a și realizat investigația, nu este prezent pentru a adresa întrebări medicilor turci.

Total
0
Shares
Total
0
Share