Natalia Parasca, președintele Partidului „Renaștere”, susține că în Republica Moldova este impusă o cenzură fără precedent, dar și restricții impuse în spațiul mediatic al țării. Într-o postare pe pagina sa oficială, Parasca a criticat acțiunile Consiliului Audiovizualului sub conducerea președintelui Liliana Vițu.
Președintele Partidului ”Renaștere” a menționat că, deși a fost instituit pentru a reglementa și promova pluralismul mediatic și libertatea de exprimare, Consiliul Audiovizualului a devenit un instrument al represiunii asupra vocii critice și a opoziției în Moldova.
Aceasta a scris că sub conducerea doamnei Vițu, în ultimii doi ani, 13 canale TV au fost închise, iar sute de jurnaliști și tehnicieni au rămas fără locuri de muncă. Mai mult, piața de publicitate a fost manipulată în favoarea canalelor de televiziune apropiate autorităților, iar opoziția reală a fost practic ignorată de către canalul public TV Moldova1.
”Autoarea noului termen juridic „propaganda prin tăcere”, președintele Consiliului Audiovizualului, doamna Liliana Vițu, a susținut astăzi un raport în Parlamentul Republicii Moldova. În cei doi ani de muncă a doamnei Vițu la Consiliul Audiovizualului, spațiul mediatic s-a schimbat cu adevărat. 13 canale TV au fost închise, sute de jurnalişti şi tehnicieni au rămas fără muncă. Piața de publicitate (care se ridică la milioane de dolari) a fost împărțită între canale de televiziune apropiate autorităților. Opoziția reală practic nu este invitată la canalul public TV Moldova1”, a notat Natalia Parasca.
Conform celor scris de președintele partidului de opoziție, promisiunile inițiale ale Lilianei Vițu, de a sprijini libertatea presei și de a promova diversitatea de opinii în mediul audiovizual, sunt total ignorate, în schimb, Consiliul Audiovizualului a devenit un instrument de represiune, care încalcă libertățile fundamentale ale presei.
”Este ușor de găsit pe internet promisiunile pe care doamna Vițu le-a făcut în timpul numirii sale. A promis că va fi cea mai bună prietenă a presei și a jurat că Consiliul Audiovizualului va sprijini canalele TV și posturile de radio, îi va ajuta să-și creeze propriul conținut și să țină pasul cu timpul. În realitate Consiliul Audiovizualului a devenit încă un organ de represalii a cărui sarcină este sugrumarea libertatății de exprimare și a pluralismului de opinii în Moldova. Consiliul Audiovizualului a devenit inutil și a încetat să mai fie un organ funcțional. Sunt sigură că odată cu venirea la putere a unor forțe noi, acest organism va fi lichidat ca fiind complet discreditat care provoacă prejudicii sferei audiovizuale”, a conchis politicianul.
Anterior, și deputatul Alexandr Nesterovschi, unul din liderii partidului ”Renaștere”, a criticat raportul prezentat de către președintele Consiliului Audiovizualului. Potrivit declarațiilor sale, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează în prezent mass-media, exercitând presiuni asupra opoziției și limitând libertatea de exprimare.
Reamintim că astăzi, 11 aprilie 2024, raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al CA pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anul 2023.