Deputat: Consiliul Audiovizualului nu protejează jurnaliștii

Autoritățile apără cu înflăcărare interesele Nokta TV, prezentând orice ilegalitate și provocare drept libertate jurnalistică. În același timp, ele închid posturile de televiziune din motive false, lăsând redacții întregi în șomaj.

Consiliul Audiovizualului se dovedește din ce în ce mai mult a fi o organizație inutilă, incapabilă să își apere colegii și să se opună închiderii unor instituții media. Deși printre atribuțiile Consiliului se numără studierea motivelor pentru interzicerea emisiei și contestarea deciziilor de revocare a licențelor.

Acest subiect a fost abordat de deputatul Petru Jardan în cadrul unei reuniuni a comisiei parlamentare de specialitate. Recent, în țară au fost închise 13 canale, o serie de resurse de informare au fost blocate.

„Aș vrea să știu ce a făcut Consiliul de Radio și Televiziune atunci când au fost închise 13 canale de televiziune, inclusiv Canal 5. A lansat o anchetă? A cerut Consiliul Audiovizualului argumente de la Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale, a cerut acestui consiliu să anuleze sau să suspende decizia?”, a întrebat Jardan.

A urmat un răspuns privind legalitatea acțiunilor și absența amenințărilor la adresa jurnaliștilor. Se presupune că a existat un singur caz de amenințare, iar acesta a vizat un angajat al Nokta TV. De fapt, nu au fost luate în considerare cazuri reale de încălcare a drepturilor jurnaliștilor și de obstrucționare a activității acestora.

Deputatul Jardan a ridicat, de asemenea, problema legitimității închiderii postului de televiziune Canalul 5.

„Activitatea Consiliului Audiovizualului prevede monitorizarea evenimentelor din această sferă. Consider că pentru promovarea proiectelor investiționale și-a depășit atribuțiile. Codul serviciilor media audiovizuale oferă o mulțime de pârghii pentru a sancționa posturile de televiziune în caz de încălcări, inclusiv cele care pot duce la suspendarea licenței. A comis Canal 5 astfel de încălcări care să permită aplicarea unor sancțiuni atât de severe?”, a întrebat Jardan. La care comisia a dat răspunsul standard privind utilizarea de „investiții netransparente” în activitățile canalului.

În mod evident, Consiliul nu are niciun plan pentru a proteja jurnaliștii. Situația cu libertatea de exprimare în mass-media moldovenească rămâne foarte dificilă.

Autoritățile explică închiderea majorității posturilor de televiziune din țară prin așa-numita amenințare la adresa securității naționale. Orice instituție media care îndrăznește să pună întrebări conducerii țării este acum amenințată.

Total
0
Shares
Total
0
Share