Alertă la nivel mondial. Gripa aviară prezintă o amenințare tot mai mare pentru oameni cu o rată mortalității este de 52%

Este alertă la nivel mondial din cauza gripei aviare. Virusul nu se transmite deocamdată de la om la om, însă oamenii se pot infecta de la animalele bolnave. Mai mult, boala are până în acest moment o rată a mortalitatății de 52%, scrie Tvrinfo.ro

Oamenii de știință de top de la Organizația Mondială a Sănătății au lansat un apel urgent pentru o vigilență sporită și pregătire. Motivul? Gripa aviară H5N1, care se răspândește în acest moment rapid în Statele Unite și prezintă o amenințare tot mai mare pentru oameni.

Dr. Jeremy Farrar, cercetător medical britanic și director general al Organizației Mondiale a Sănătății din 2023, a declarat la Geneva că răspândirea H5N1 la mamifere, inclusiv vaci, este o „îngrijorare enormă” și indică faptul că virusul „caută noi gazde și se apropie de oameni.”

Deși virusul nu se transmite încă de la om la om, experții avertizează că această posibilitate nu poate fi exclusă. H5N1 are o rată a mortalității de 52% la oameni, făcându-l extrem de periculos.

Din 2003, 889 de cazuri umane și 463 de decese au fost raportate din 23 de țări, de aici această rată a mortalității imensă.

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă toate țările să își intensifice eforturile de supraveghere și să se pregătească pentru un eventual focar de gripă aviară la om. Agenția a creat deja un virus vaccin candidat și a declarat că studiază virusul izolat din cazul recent uman din SUA pentru a se asigura că este susceptibil la medicamente antivirale.

Atenție, H5N1 este mai activ acum decât a fost vreodată, spun oamenii de știință, dar încă nu a dezvoltat mutații cheie de care oamenii de știință sunt îngrijorați și care ar putea ajuta la infectarea oamenilor.

Virusul H5N1, un tip de gripă aviară foarte patogenă, are o istorie lungă și complexă, marcată de boli la păsări, salturi sporadice la mamifere și îngrijorări crescânde cu privire la potențialul său pandemic la om.

Virusul H5N1 a fost identificat pentru prima dată la gâște domestice din China în 1996. În 2003, primele cazuri umane de H5N1 sunt raportate în Vietnam și Thailanda, cu 18 infectări și 11 decese. Oamenii se infectează prin contactul direct cu păsări bolnave sau mediul contaminat.

Total
0
Shares
Total
0
Share