Oleg Balan, fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, a obținut o victorie importantă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), într-o hotărâre unanimă ce a constatat violarea Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează dreptul la respectul vieții private și de familie.
Cazul a fost declanșat de publicarea pe Facebook a unui document de către liderul unui partid de opoziție. Documentul, pretins a fi emis de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și adresat președintelui Republicii Moldova, conținea acuzații grave la adresa lui Oleg Balan, pe atunci ministru de Interne, sugerând implicarea sa în activități criminale. Atât SIS-ul, cât și Președinția au negat autenticitatea și primirea acestui document.
În pofida acestor dezmințiri, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a respins acțiunea inițiată de Balan împotriva liderului politic, invocând protecția libertății de exprimare conferită liderului de opoziție conform legislației naționale și Convenției Europene a Drepturilor Omului. Curtea Supremă a aplicat prezumpția bunei credințe, specifică jurnaliștilor de investigație, fără a realiza o analiză detaliată a circumstanțelor și impactului asupra reputației lui Balan.
CEDO a subliniat că instanțele naționale trebuie să echilibreze drepturile concurente din Convenție, protejând atât libertatea de exprimare, cât și dreptul la reputație. Lipsa unei astfel de evaluări echilibrate a condus la concluzia că Curtea Supremă de Justiție din Moldova nu a îndeplinit această cerință.
Prin urmare, Curtea Europeană a acordat lui Oleg Balan despăgubiri în valoare de 1.500 de euro pentru prejudiciul moral suferit.