Scrisoarea semnată de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată către candidații nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu data de 14 mai 2024 și publicată de către telegraph.md, este autentică, confirmă instituția.
”În contextul interesului sporit și multiple întrebări din partea presei despre scrisoarea care a apărut în spațiul public la 14 mai 2024, Procuratura Anticorupție vine cu următoarele precizări.
Scrisoarea semnată de Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată către candidații nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu data de 14 mai 2024 este autentică.
Ca urmare a unei analize a probelor recent obținute în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a acționat imediat să prevină un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție. După informarea conducerii țării și președinților Comisiei Pre-Vetting și Comisiei Vetting a Procurorilor, Procuratura Anticorupție a informat și persoanele a cărora drepturi fundamentale au fost afectate.
Procuratura Anticorupție are obligația să respecte și să aplice legea, inclusiv prevederile din Constituția Republicii Moldova care protejează drepturile fundamentale consacrate în Convenția Europeană a Drepturile Omului, inclusiv dreptul la un proces echitabil.
Procuratura Anticorupție nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting.
Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au confirmat integritatea unui membru CSP care avea legături și tranzacții financiare dubioase și care a sabotat concursul pentru funcția de Procuror General. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au publicat articole în mass-media internațională despre un membru al Comisiei Vetting. Și nu procurorii și judecătorii din sistem astăzi sunt cei care în 2013-2014, în timp ce Frauda Bancară și Laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare.
Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care în ziua de azi lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective”, este comunicatul PA.