Procurorii din Sud-Estul Europei se reunesc la Atena pentru a discuta despre echipele comune de investigații

Recent, la Atena, Grecia, s-a desfășurat cea de a 34-a reuniune a Grupului Consultativ al Procurorilor din Sud-Estul Europei (SEEPAG).

Subiectul discuțiilor din acest an a fost: „Echipele comune de investigații: implementarea în practică, ultimele tendințe si elaborări”.

Fiind o tematică actuală pentru cooperarea în materie penală la nivel internațional, reprezentanții SEEPAG au acordat o atenție deosebită comunicării participanților la eveniment, a prevederilor legale naționale, referitoare la activitatea echipelor comune de investigații, a practicii de aplicare, dar și a provocărilor întâmpinate.

Beneficiile pe care le poate aduce utilizarea mecanismului ECI în investigarea infracțiunilor ce se atribuie la crima organizată transnațională, poate fi înțeleasă doar prin studii de caz concrete, schimb de experiență, discutarea problematicii stabilite, folosirea asistenței acordate de Rețeaua pentru ECI din cadrul Eurojust, etc.

„Începând cu 2013 până în prezent, Republica Moldova a format 52 de echipe comune de investigații, dintre care 17 sunt active și în prezent”, a remarcat reprezentantul Procuraturii Republicii Moldova în SEEPAG, Diana Rotundu, procurorul-șef al Secției asistență juridică și cooperare internațională din cadrul Procuraturii Generale.

SEEPAG este grupul internațional, format din procurori de cooperare internațională din procuraturile Albaniei, Bosniei si Herțegovinei, Bulgariei, Greciei, Ungariei, Republicii Moldova, Republicii Macedoniei de Nord, Muntenegrului, României, Serbiei și Turciei, instituit în anul 2023, în vederea asigurării cooperării utile și rezultative între aceste țări, la investigarea infracțiunilor și susținerii activităților SELEC – Centrului Sud-Est European de aplicare a legii.

Total
0
Shares
Total
0
Share