O companie privată va prelua administrarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar decizia a fost luată și nu este cea mai proastă, anunță Natalia Bejan, directorul Agenției de Investiții din Moldova, instituție subordonată Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
”Sunt sigură că putem găsi exemple în care statul este un bun manager și exemple în care companiile private au manageri foarte buni. Trebuie să ne uităm la noi înșine și să vedem care sunt capacitățile noastre. Cred că din acest motiv s-a luat decizia de a găsi o companie privată care să preia managementul Aeroportului. Nu pot spune neapărat că aceasta este o decizie bună sau rea, deoarece cred că am putea găsi o echipă excelentă de moldoveni care să lucreze pentru stat și să se ocupe de Aeroport. Totuși, efortul de a gestiona și de a asigura stabilitatea echipei, indiferent de guvernare și interese, și de a avea doar un interes de business pur pentru eficientizarea proceselor, este ceva ce nu știu dacă putem garanta acum. De aceea, probabil, decizia nu este neapărat una proastă”, a explicat Natalia Bejan, directorul Agenției de Investiții din Moldova.
Recent, printr-un amendament al deputatului Radu Marian, AIC a fost inclus în lista bunurilor de stat nepasibile de privatizare, însă acest lucru nu interzice concesionarea obiectivului, precum nici transmiterea aeroportului în gestionarea unor companii private. Mai mult, privatizarea nu a fost permisă nici până la amendamentul deputatului PAS, iar autorul a recunoscut că a înaintat modificarea legislativă anume în contextul licitației pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, creându-se posibilitatea ca termenul de dare în locațiune să fie extins de la 3 la 5 ani. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, deși s-a spus că amendamentul este unul cu dedicație, iar autorul a recunoscut că a manipulat opinia publică și Parlamentul prin argumentele la proiectul de lege, ea a promulgat modificarea legislativă.
Din cele discutate în spațiul public, licitația de la AIC este organizată cu dedicație pentru compania Lagardere. Totuși, PA anunță că nu a depistat vreo ilegalitate, iar procesul penal referitor la cele întâmplate până în prezent a fost clasat.
Ieri, AIC a anunțat reluarea licitației.