Putin amenință cu livrarea de arme către țări terțe în contextul tensiunilor cu Occidentul

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ar putea livra arme către țări terțe pentru a lovi interesele occidentale, dacă Occidentul va permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, informează AFP, sursă citată de agerpres.ro

Putin a lansat această amenințare în contextul în care țările occidentale sunt tot mai favorabile ideii de a autoriza Kievul să utilizeze armament occidental pentru a ataca teritoriul rus. Ucraina solicită acest drept de mai multe luni.

Potrivit președintelui rus, dacă rachete cu rază lungă de acțiune, care necesită asistența militarilor occidentali, vor fi lansate împotriva unor ținte din Rusia, Moscova va răspunde în consecință. „Dacă cineva consideră posibil să furnizeze astfel de arme pentru a ne lovi teritoriul, de ce nu am avea și noi dreptul să furnizăm arme similare în regiuni ale lumii unde să fie lovite instalații sensibile în țări care acționează împotriva Rusiei?” a declarat Putin într-un interviu acordat în marja Forumului Economic de la Sankt-Petersburg.

Anumite țări NATO, precum Italia, continuă să se opună utilizării armelor lor pe teritoriul rus, mai ales a rachetelor cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie, de teama unei escaladări a conflictului.

Putin a reafirmat și că instructorii militari occidentali „se află deja în Ucraina și suferă pierderi acolo”, pierderi pe care „SUA și statele europene preferă să le păstreze sub tăcere”. Franța a anunțat recent că analizează posibilitatea trimiterii de instructori militari în Ucraina pentru a accelera formarea soldaților ucraineni și pentru a înființa o coaliție europeană în acest scop.

Președintele rus a subliniat din nou că Rusia este dispusă să negocieze, considerând că cel mai bun mijloc de a opri războiul este ca Occidentul „să înceteze să livreze arme” Ucrainei. „A furniza arme într-o zonă de conflict este întotdeauna un lucru rău. Mai ales când furnizorii nu se limitează doar la furnizarea de arme, ci le și controlează. Aceasta este o măsură foarte gravă și foarte periculoasă”, a declarat Putin.

În ceea ce privește pierderile suferite de armata rusă după doi ani și jumătate de conflict, Putin a afirmat că acestea sunt „mult sub” pierderile ucrainene, susținând că raportul este de unu la cinci în favoarea Rusiei. De asemenea, el a menționat că Rusia deține în prezent 6.465 de soldați ucraineni prizonieri, în timp ce Ucraina are 1.348 de soldați ruși în captivitate.

De la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, experții occidentali estimează că mai multe zeci de mii de soldați ruși au fost uciși. BBC și Mediazona au certificat moartea a cel puțin 50.000 de militari ruși.

În interviul acordat, Putin a declarat că Rusia „nu are ambiții imperiale” și nu intenționează să atace NATO, respingând astfel acuzațiile de imperialism. „Nu căutați ceea ce nu există, nu căutați ambițiile noastre imperiale. Ele nu există”, a afirmat Putin, răspunzând la o întrebare a AFP privind prezența drapelelor Rusiei contemporane, ale Rusiei imperiale și ale Uniunii Sovietice în fața sediului Gazprom, unde a avut loc întâlnirea cu jurnaliștii.

AFP reamintește că Rusia a negat timp de luni de zile că pregătește o ofensivă militară împotriva Ucrainei, lansând însă asaltul pe 24 februarie 2022, acuzând Occidentul că vrea să folosească aliatul său ucrainean pentru a slăbi și distruge Rusia. Chiar dacă Kremlinul dezminte că dorește recrearea fostului său imperiu, Moscova a anexat ilegal cinci regiuni ucrainene, iar numeroși oficiali ruși, inclusiv Putin, afirmă că acestea aparțineau imperiilor rus și sovietic.

Total
0
Shares
Total
0
Share