În această săptămână, Chișinăul devine centrul financiar internațional. Aproape 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările-membre ale Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM), condusă de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, se vor reuni la Chișinău în perioada 10-12 iulie 2024. Evenimentul este organizat de Banca Națională a Moldovei (BNM) și Ministerul Finanțelor.
Participanții vor discuta subiecte ce țin de evoluțiile economice globale, provocările regionale, precum și modalitățile de preluare din experiențele și politicile FMI și ale Băncii Mondiale.
La eveniment vor participa oficiali de rang înalt de la cele doua organizații internaționale: Kenji Okamura, directorul General Adjunct al FMI, Paul Hilbers, directorul executiv la FMI pentru Moldova, Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al BM pentru Moldova, Antonella Bassani, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală al Grupului Băncii Mondiale, dar și alți oficiali.
De asemenea, în cadrul reuniunii din 11 iulie, vor veni cu un cuvânt de salut președintele Republicii Moldova și prim-ministrul.
Cu referire la acest eveniment, ministrul finanțelor Petru Rotaru a menționat:„ Într-un mediu volatil și incert, trebuie să găsim soluții pentru a asigura o creștere economică viguroasă și durabilă. Reuniunea respectivă constituie un bun și oportun prilej de a discuta provocările majore cu care se confruntă economia globală și a identifica oportunități pentru a construi o economie durabilă pentru toți”.
„Această reuniune este o oportunitate de a discuta despre continuarea reformelor structurale, a atragerii de investiții străine și modalități de a crea un mediu de afaceri competitiv și transparent. Vom analiza, de asemenea, modul în care putem maximiza beneficiile cooperării internaționale și cum putem folosi expertiza FMI pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare”, subliniază guvernatorul BNM, Anca Dragu.
Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos începând cu 12 august 2012 alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina.