În primele șase luni ale anului 2024, prețurile pe piața imobiliară, atât pe segmentul primar, cât și pe cel secundar, au înregistrat o creștere semnificativă. Continuând tendințele din anul precedent, prețurile au crescut cu aproximativ 20-25% în diverse categorii de locuințe, a declarat în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova, Nicolae Ostafiiciuc, reprezentant al unei agenții imobiliare din Chișinău.
Creșterea puternică a fost determinată de câțiva factori principali cum ar fi lipsa de oferte pe piață, devalorizarea monedei și incertitudinea economică.
„Primul caz este lipsa obiectelor pe piață fără propunere și devalorizarea banilor, a treilea, încrederea în ziua de mânie sau ce se produce, spunem așa, ce o să fie mai departe”, susține Ostafiiciuc.
Specialistul a declarat că pe piața secundară, mulți proprietari evită să vândă dacă nu au o necesitate urgentă, contribuind astfel la limitarea ofertei. Totodată, creșterea prețurilor chiriilor a făcut ca investițiile în imobiliare să devină profitabile. Apartamentele renovate se închiriază cu ușurință la prețuri cuprinse între 300 și 600 de euro pe lună, în funcție de locație și condiții.
În ceea ce privește tendințele pieței, creșterea puternică a prețurilor din ultimul an pare să se fi oprit, cu indicii că ar putea urma o stagnare sau chiar o ușoară scădere a prețurilor, în funcție de evoluțiile externe și de contextul geopolitic.
„În ultimul an creșterea a fost nu mai puțin de 20-25%. Acum se creează impresia că undeva creșterea s-a stopat. E posibil să avem o stagnare a prețurilor, nu a vânzărilor”.
În prezent, prețurile pe piața secundară variază între 1.000 și 1.200 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele cu reparații și parțial mobilate. Pe de altă parte, prețurile pe piața primară, pentru locuințe în varianta albă, sunt cuprinse între 1.100 și 1.500 de euro pe metru pătrat, iar pentru locuințele cu reparații, prețurile pot depăși 2.000 de euro pe metru pătrat, în funcție de locație.
Deși prețurile au crescut considerabil în ultimul an, ceea ce ar fi fost o investiție bună în trecut, în prezent prețurile sunt considerate supra-ridicate. Există riscul ca piața imobiliară să fie într-o bulă, care ar putea exploda oricând, ducând la o scădere abruptă a prețurilor.