Igor Dodon nu va participa la alegerile prezidențiale. Luni, 8 iulie 2024, liderul socialiștilor moldoveni l-a propus pe fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, în calitate de candidat comun al opoziției la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din 20 octombrie.
Igor Dodon a solicitat partidelor de opoziție să susțină candidatura lui Soianoglu și a invitat reprezentanții formațiunilor la consultări. „O asemenea întâlnire este de neimaginat fără Vladimir Voronin, Renato Usatâi și Ion Chicu, Ion Ceban și Irina Vlah, Vlad Filat și Andrei Năstase, precum și alți lideri”, a precizat Igor Dodon.
Inițiativa socialiștilor a surprins clasa politică moldovenească – retragerea lui Dodon din cursa prezidențială redeschide jocul prezidențialelor moldovenești și aruncă în derizoriu proiectul potrivit căruia alături de Igor Dodon în turul doi, Maia Sandu ar fi câștigat un al doilea mandat.
Toate cercetările de opinie de până acum au arătat că liderul socialiștilor ar fi pierdut o eventuală confruntare, în turul doi de scrutin, cu Maia Sandu.
Inițiativa socialiștilor moldoveni este corectă politic. Retragerea lui Dodon din cursa prezidențială oferă socialiștilor o deschidere mai mare pentru alegerile parlamentare din 2025. O eventuală înfrângere a candidatului propus de socialiști are costuri politice mai mici decât dacă prezidențialele moldovenești ar fi fost pierdute de Igor Dodon, președinte al Partidului Socialiștilor.
Într-o postare pe rețelele de socializare, fostul procuror general a notat că liderii partidelor de opoziție încă analizează situația politică creată și își doresc întâlniri separate. În spațiul public nu au mai apărut noutăți la această temă.
Amânarea întâlnirii anunțate de liderul socialist face dovada divergențelor existente în rândul partidelor de opoziție din Republica Moldova. Cel puțin trei personaje politice din lista anunțată de Igor Dodon, Ion Chicu, Renato Usatâi și Andrei Năstase, au declarat că nu îl vor susține pe Stoianoglu.
Cel mai probabil, domnul Dodon nu a avut discuții preliminare cu cei nominalizați și a vrut să le forțeze mâna.
La ora când scriu acest text pare că, în fața unei eventuale victorii a doamnei Sandu la alegerile prezidențiale, opoziția s-a resemnat.
Aparența resemnării poate fi înșelătoare.
Există mai multe semnale că în acest moment, partidele din opoziție, pro-europene sau nu, sunt concentrate mai degrabă pe obținerea unui rezultat cât mai bun la alegerile parlamentare din 2025.
Dacă în prezent doamna Sandu are o majoritate loială în Parlamentul Republicii Moldova nu exclud ca, în urma alegerilor parlamentare acest lucrur să nu se mai întâmple.
Apropo, Republica Moldova este un stat parlamentar. Istoria contemporană a statului moldovean a cunoscut perioada în care, pentru cinci minute, șefului statului moldovean i s-au anulat prerogativele.
Retragerea domnului Dodon din cursa prezidențială a scos subiectul polarizării geopolitice de pe agenda prezidențialelor.
Fără această polarizare occident versus orient, la alegerile prezidențiale ar trebui să se discute despre problemele interne ale statului moldovean.
Care probleme există, le știți. Nu pot fi ascunse chiar dacă decidentul politic încearcă să ne abată atenția de la ele acoperindu-le cu steagul Uniunii Europene. Nu neg beneficiile acestei uniuni de state. Zic doar că, la trei ani de putere absolută, problemele moldovenilor dintre Prut si Nistru au crescut exponențial iar guvernarea nu le-a făcut față așa cum ar fi vrut ei.
Vom vedea la toamnă, cînd se vor coace prăsadele, dacă pusă în fața oglinzii cu erori, decidentul politic al zilei are, sau nu, șanse pentru a zâmbi.
Există, nu zic nu, dar sunt din ce în ce mai puține.
Victor Nichituș, editorialist