Bugetul apărării naționale va crește treptat, astfel încât până în 2030 să atingă un procent din Produsul Intern Brut, față de 0,65% cât e acum. În mod prioritar, banii vor fi alocați pentru dezvoltarea Armatei Naționale, inclusiv modernizarea acesteia, scrie Moldova 1.
Noile măsuri se regăsesc în noua Strategie Națională de Apărare pentru anii 2024-2034, aprobată de Guvern.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a punctat că acest document va determina direcțiile de acțiune ale Republicii Moldova, în cazul unor potențiale amenințări și riscuri la adresa securității țării.
„Strategia națională de apărare identifică potențiale riscuri și amenințări în domeniul apărării naționale în contextul actual de securitate. Documentul stabilește obiectivele politice de apărare, căile și resursele necesare pentru realizarea acestora. Scopul constă în dezvoltarea unui sistem de apărare modern, cu resurse umane profesioniste”, a declarat Anatolie Nosatîi.
„Este un proiect foarte important atât pentru educația civică, dezvoltarea patriotismului, dar și a coeziunii sociale”, a spus premierul Dorin Recean.
În Strategia Națională de Apărare sunt identificate riscurile și amenințările la adresa apărării naționale. Printre acestea se numără stabilirea de către Federația Rusă a unui coridor militar terestru până la hotarele țării noastre, operațiunile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova sau capacitatea operațională a forțele militare ruse care staționează ilegal pe teritoriul țării.
Proiectul a fost consultat, expertizat și aprobat de către specialiști în domeniul apărării din Statele Unite ale Americii și din România.