Specialiștii au evaluat mai multe terenuri din sudul ţării şi au constatat că culturile de porumb au fost compromise în proporţie 70-100%, iar cele de floarea-soarelui – în proporţie de 60-80%, scrie Moldpres.md
Cauza constă în secetă, atât pedologică, cât şi atmosferică, temperaturi excesiv de ridicate şi umiditate scăzută, precum şi temperaturile nocturne de peste 20 de grade Celsius.
Datele au fost anunţate astăzi de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), într-un briefing de presă în cadrul căruia a prezentat constatările făcute în urma vizitei de ieri împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, însoțiți de reprezentanții instituțiilor de cercetare, efectuată în sudul țării, în raioanele Cahul și Cantemir.
Potrivit vicepremierului, în urma vizitei s-a decis ca în decurs de două săptămâni mediul academic de specialitate să vină cu recomandări pentru agricultori.
„De asemenea, în luna august va fi organizat un ciclu de consultări, cu participarea tuturor raioanelor din sudul Republicii Moldova, UTA Gagauz-Yeri.
Scopul acestora constă în formularea unor direcţii de activitate înainte de un nou an agricol.
Cercetătorii vor veni cu recomandări foarte clare privind soiurile şi tipurile de agricultură care vor permite sectorului să facă faţă schimbărilor climatice, care de la an la an se accentuează în mod extraordinar”, a estimat Vladimir Bolea.
În acelaşi timp, şeful MAIA a făcut apel către agricultorii, care au suferit pagube din cauza evenimentelor naturale extreme, cum ar fi seceta, să solicite eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor, de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Potrivit procedurilor legale, agricultorii care au suportat pierderi provocate de situații excepționale cu caracter natural, trebuie să întocmească un act de constatare a pagubelor.
În baza acestui act, agricultorii trebuie să meargă la Camera de Comerț și Industrie și să ia Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor ca ulterior să meargă la bănci, la creditori și să oprească procesul de plată a penalităților și executările.
„Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor contractuale din motive de forță majoră.
Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic sau fizic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz.
Procedura de eliberare a avizelor urmează a fi aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător și în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea de către CCI”, a subliniat oficialul.
A doua decadă a lunii iulie este caracterizată de un val de căldură în continuă extindere şi intensificare, iar temperatura aerului a oscilat în jur de 40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.