Prima jumătate a anului 2024 a înregistrat cele mai mari volume de export de grâu din ultimii 4 ani. Exportul de grâu a atins circa 550 de mii de tone, ceea ce reprezintă 48,5 la sută din volumul total din 2023 și 172 la sută din perioada similară a aceluiași an. Datele au fost prezentate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.
Direcția prioritară pentru export în prima jumătate a anului a fost România, reprezintând 65 la sută din totalul exporturilor, întrucât, este în prezent cel mai bun transportator al cerealelor din Republica Moldova către țările europene.
IURIE RIJA, directorul Asociației „Agrocereale”: „Indicatorii record ai exportului pentru primul semestru al anului 2024 pot avea de fapt consecințe nefavorabile pentru producătorii de cereale și economia Moldovei în general. În primul rând, prețurile de realizare au fost semnificativ mai mici, ceea ce înseamnă că veniturile producătorilor au scăzut considerabil. Deși exportul pentru cele 6 luni din 2024 a fost mai mare cu 72 la sută decât în perioada similară din 2023, veniturile au crescut doar cu 26 la sută.”
Totodată, în contextul în care așteptările de la recolta acestui an nu se vor materializa din cauza secetei, șansele sunt mici ca exportul pentru întregul an curent să depășească cel din anul precedent. De asemenea, nu se preconizează creșterea prețurilor pentru grâul vândut extern, fapt datorat recoltei de o calitate inferioară comparativ cu anii precedenți.