Maia Sandu a semnat decretul: diaspora a fost exclusă din programul Prima Casă Plus

Programul Prima casă Plus a intrat în vigoare după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial, informează bizlaw.md

Astfel, pentru a beneficia de un credit ipotecar în cadrul Programului, persoana fizică trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiții:

  • să fie cetățean al Republicii Moldova;
  • sa fie rezident al Republicii Moldova, astfel cum acesta este definit la art. 5 pct. 5) din Codul fiscal nr. 1163/1997 (care se află peste hotarele țării mai mult de 6 luni într-un an – n.r.);
  • beneficiarul și/sau soțul/soția acestuia trebuie să dispună de venituri oficiale, obținute în Republica Moldova, pentru achitarea creditului ipotecar. Raportul dintre rata lunară, plus dobânda și comisionul de garantare și veniturile nete cumulate ale beneficiarului și ale rudelor de gradul I ale acestuia și/sau ale soțului/soției beneficiarului, care participă cu venituri la rambursarea creditului ipotecar în calitate de codebitori, este calculat în corespundere cu reglementările de creditare responsabilă ale Băncii Naționale a Moldovei și nu poate fi mai mare de 70%;
  • la data solicitării creditului ipotecar, beneficiarul sau soțul/soția acestuia nu deține nicio locuință în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei ori: deține cel mult o locuință care, indiferent de modul de dobândire și data la care a fost dobândită, are suprafață locuibilă mai mică sau egală cu 50 de metri pătrați; sau deține în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei o locuință, indiferent de suprafața locuibilă a acesteia, situată într un sat sau comună, cu excepția satelor și comunelor din municipiul Chișinău;
  • beneficiarul sau soțul/soția acestuia a procurat anterior cel mult o locuință prin intermediul Programului a cărei suprafață locuibilă este mai mică sau egală cu 50 de metri pătrați și a achitat integral creditul ipotecar contractat în cadrul Programului.

Membri ai familiei se consideră soțul/soția beneficiarului și copiii acestora care nu au atins vârsta de 18 ani la data solicitării creditului.

Beneficiarul poate folosi locuința procurată în cadrul Programului doar pentru folosința proprie ori împreună cu membrii familiei sale și trebuie să aibă domiciliul permanent în locuința procurată prin intermediul Programului până la scadența creditului ipotecar.

Legea mai prevede că, beneficiarul poate solicita refinanțarea creditului ipotecar de către un alt creditor (bancă finanțatoare) admis pentru participare în cadrul Programului. În acest caz, garanția de stat este transferată noului creditor (bancă finanțatoare) în aceeași cotă în care a fost emisă la data contractării creditului ipotecar respectiv.

Preţul de procurare al locuinţei nu nu poate depăși suma de 2,5 milioane lei, iar termenul de rambursare a creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 30 de ani nu 25 așa cum prevedea legea anterior.

Total
0
Shares
Total
0
Share