ULTIMA ORĂ // Natalia Morari a publicat documentele referitoare la cazul Sumitomo, negat de Dumitru Alaiba

Natalia Morari, cunoscută jurnalistă și activistă, candidat anunțat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, a publicat astăzi o serie de documente privind cazul Sumitomo, care fusese negat de către ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Morari a adus acuzații grave și detaliate împotriva lui Alaiba, acuzându-l de dezinformare și implicare într-un caz de extorcare.

„M-a amuzat mult postarea Dvs., pe care zilele trecute toată presa voastră a reprodus-o cu entuziasm”, a spus Natalia Morari, referindu-se la afirmațiile anterioare ale lui Alaiba. „În mod normal, nu aș răspunde la acuzațiile Dvs., însă am decis să fac acest lucru doar pentru că acum sunteți viceprim-ministru în guvernul Maiei Sandu, fața autorităților, și cu plăcere voi expune faptele și documentele.”

Morari susține că sancțiunea de 268 milioane de lei aplicată companiei Sumitomo nu este un fals, așa cum a afirmat Alaiba. „Domnule Alaiba, în calitate de ministru, cred că puteați să vă documentați mai bine. Cel puțin eu am făcut-o. Mă refer aici la decizia Consiliului Concurenței, semnată de președintele instituției, Alexei Gherțescu, la data de 25 mai 2022” a adăugat Morari.

Ea a continuat să clarifice faptul că investigația privind Sumitomo a început sub conducerea actualei guvernări, nu cu cinci ani în urmă, cum a susținut Alaiba. „Ce treabă au oligarhii cu asta? Totul a fost făcut de către guvernarea voastră și de către prietenii Dvs. personali! Deci, cine este mincinos în acest caz?”, a întrebat retoric Morari.

Morari a mai dezvăluit că Centrul Național Anticorupție investighează un caz de extorcare de 400 000 de euro de la reprezentanții companiei Sumitomo. „Întrebați-vă prietenii, domnule Alaiba, cine a scris pe foiță suma de 400.000 de euro într-un local din Chișinău în schimbul rezolvării problemei cu sancțiunea de 268 de milioane de lei”, a spus ea.

Morari a criticat guvernarea actuală pentru lipsa de acțiune în privința scrisorilor de protest trimise de Asociația Businessului European și Asociația Investitorilor Străini către conducerea țării. „Domnule vicepremier, ce reacție a existat la scrisorile asociației? Niciuna, zero! De ce nici Dvs., nici doamna Sandu nu luați măsuri drastice și decisive? Răspunsul este simplu: Sumitomo nu a plătit!”, a concluzionat ea.

”În concluzie, domnule Alaiba, Dvs., ca și toată guvernarea Maiei Sandu – ori, voi sunteți miniștrii ei, nu ai noștri – sunteți obișnuiți să mințiți constant și nerușinat. Mereu altcineva e de vină, mereu găsiți scuze, mereu vă scapă totul din mâini.

Vreau să vă mai întreb: câți investitori ați adus pe parcursul a patru ani de guvernare a Maiei Sandu voi toți? Unde sunt companiile promise, H&M, UBER? Dar cu Revolut ce s-a întâmplat, domnule Alaiba? Exact ca și Fujikura, voi ne anunțați că Fujikura a plecat din Republica Moldova din cauza războiului, dar în Ucraina ei continuă să lucreze? De râs și de plâns.

Și da, uitându-mă la voi, îmi propun ca programul meu electoral să fie axat pe soluții, care, după cum am menționat, 90% se va referi la domeniul de dezvoltare economică, fiindcă dacă ai economie, ai posibilitatea să îmbunătățești și să evoluezi în alte domenii, precum educația, medicina, cultura și toată componenta socială”, a încheiat Morari.

Total
0
Shares
Total
0
Share