Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, sare în apărarea moldovenilor din străinătate, nemulțumiți de amenzile aplicate pentru depășirea termenului de aflare pe teritoriul UE

Fostul ministru de Externe și potențialul candidat pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, Tudor Ulianovschi, își exprimă indignarea că, până în prezent, președintele Maia Sandu și guvernarea PAS, nu au rezolvat o problemă majoră cu care se confruntă moldovenii din diasporă. Mai exact, este vorba despre amenzile și interdicțiile aplicate celor care au depășit, din motive justificate, termenul de 90 de zile într-un stat din Uniunea Europeană, aflat în spațiul Schengen.

„Moldovenii care dețin pașapoarte biometrice se tem să revină acasă, în concediu sau de sărbători. Și asta din cauza amenzilor uriașe, de sute de euro, și a interdicțiilor de a mai pleca din țară, dacă au depășit, din diverse motive justificate, termenul de 90 de zile în decursul a 180 de zile, într-un stat din Uniunea Europeană, aflat în spațiul Schengen. Regulile stabilite de autorități sunt știute de toată lumea, doar că acestea nu sunt în interesul cetățenilor și al statului nostru, ținând cont de realitățile lumii în care trăim, de nevoile și problemele moldovenilor”, a menționat Tudor Ulianovschi, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Potrivit lui Ulianovschi, foarte mulți moldoveni, plecați la muncă în statele UE, se confruntă cu această problemă, dar reprezentanții partidului de guvernământ ignoră solicitările oamenilor de a o rezolva. Din acest motiv, fiecare se descurcă pe cont propriu, apelând la plăți informale.

„Pe rețelele de socializare și nu numai, mii de concetățeni își spun oful și recunosc deschis că sunt nevoiți să dea mită vameșilor și altor intermediari, ca să nu-și piardă locul de muncă din străinătate și ca să aibă cu ce își hrăni copiii”, a adăugat Tudor Ulianovschi.

Fostul ministru de Externe își exprimă indignarea față de atitudinea guvernării PAS și a Maiei Sandu pentru că ignoră doleanțele moldovenilor din diasporă. Asta deși, concetățenii de peste hotare i-au propulsat la putere.

„Președintele Maia Sandu și reprezentanții partidului de guvernământ se laudă că Republica Moldova are, în prezent, cele mai bune relații cu UE. Tot ei spun că actuala putere are cel mai important rol în apropierea țării noastre de UE. Cum se face că până acum nu s-a găsit o soluție pentru moldovenii din diasporă, care s-au sacrificat enorm, au contribuit la creșterea economiei țărilor Uniunii Europene, dar și a Moldovei? Sau soluția este demult pregătită, dar va fi scoasă la momentul favorabil pentru cei din conducerea țării, mai exact, în campania electorală pentru prezidențiale și referendumul constituțional? Este regretabil, dna Maia Sandu, că până acum ați ignorat durerea acestor oameni, datorită cărora ați ajuns în fotoliul de președinte”, a conchis Tudor Ulianovschi.

Odată cu aderarea României la spațiul Schengen, cetățenii Republicii Moldova sunt autorizați să intre și să rămână pe teritoriul statelor Schengen pentru o perioadă de maxim 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de ședere. În cazul în care cetățenii Republicii Moldova depășesc acest termen de ședere, legislația României prevede amenzi în funcție de gravitatea încălcării: de la 400 la 700 RON, în cazul unei șederi de până la 30 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 600 la 1.000 RON, în cazul unei șederi de până la 60 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 800 la 1.200 RON, în cazul unei șederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de ședere, potrivit Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Reprezentanții instituției precizează că suma amenzii poate varia, în funcție de cauzele care au stat la baza săvârșirii contravenției.

Total
0
Shares
Total
0
Share