Zeci de tipuri de miere și produse apicole sunt expuse la Târgul Apicultorului, organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, în perioada 16-18 august. Evenimentul se desfășoară tradițional cu ocazia Zilei Naționale a Apicultorului, sărbătorită anual pe 19 august.
Potrivit lui Constantin Cojocari, organizator, participanții din acest an oferă produsele apicole ce au un gust intens și aromă deosebită, cu multiple beneficii pentru sănătatea consumatorilor.
”În cadrul ediției curente vom propune consumatorilor tipuri de miere mai puțin cunoscute, cum ar fi mierea de hrișcă, levănțică, salvie și coriandru, care au gust intens și conțin un complex de vitamine deosebite”, susține apicultorul.
De asemenea, albinarii din țară vor prezenta produse apicole ca păstura, polenul, propolisul și multe alte produse derivate.
”Organizăm acest târg deja de peste zece ani ca producătorul să-și poată vinde mierea lui la un preț normal. Sectorul apicol național are nevoie de susținere”, spune Constantin Cojocari.
Târgul apicol se desfășoară în Scuarul Teatrului de Operă si Balet ”Maria Bieșu” din capitală și va fi deschis până duminică.
În anul 2023, Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), anul trecut, producția de miere a fost de aproximativ 5500 tone, similară cu cea din 2022.
Statul a investit în sectorul apicol peste 100 milioane de lei în anul 2023, bani acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Din cele 73 de cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură.
Datele MAIA relevă că în Republica Moldova avem 9421 de apicultori autorizați (care dețin Pașaport al stupinei), iar dintre aceștia, 3319 dețin formă juridică de activitate.