Natalia Morari, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, a criticat decizia președintelui Maia Sandu de a nu degreva din funcție în perioada campaniei electorale, comparând-o cu fostul președinte Igor Dodon.
”Maia Sandu a precizat că nu va degreva din funcția de președinte al Republicii Moldova în perioada campaniei electorale.
În schimb în 2020 ea avea o altă părere atunci când Igor Dodon a refuzat să degreveze. Maia Sandu (echipa ei) ataca atunci la Curtea Constituțională prevederile Codului Electoral și la toate televiziunile striga că Igor Dodon folosește resursele statului în interes personal (spre deosebire de candidații opoziției de azi, ea atunci avea acces practic la toate televiziunile țării).
Fix 4 ani i-au trebuit Maiei Sandu să devină Igor Dodon”, a declarat Morari.
„Legea nu îmi permite să degrevez, și asta înseamnă că va trebui să continui să-mi îndeplinesc funcțiile de președinte și să reușesc să fac campanie”, a precizat Maia Sandu într-o înregistrare video făcută în sediul Președinției.
În 2020, echipa Maiei Sandu, reprezentată de Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, a contestat la Curtea Constituțională prevederile Codului Electoral care nu obligau președintele în exercițiu să degreveze pe perioada campaniei. La acea vreme, s-a acuzat că refuzul de a degreva permite utilizarea resurselor statului în interes personal, lucru pe care acum Natalia Morari îl consideră ironic.
„De la începutul campaniei electorale, Igor Dodon încalcă Constituția Republicii Moldova. Prin faptul că nu s-a degrevat de funcție și, din această cauză, are liber la utiizarea resurselor administrative, adică a resurselor statului, în favoarea sa și în contradicție cu principiile generale ale unui sufragiu liber și corect, în detrimentul altor candidați. Și asta cu toate că Legea Supremă, Codul electoral, dar și actele internaționale spun că alegerile trebuie să fie libere, adică toți candidații trebuie să fie în condiții de egalitate (”egalitatea de șanse”). De la începutul campaniei, din cauza nedegrevării sale, Igor Dodon a abuzat de televiziunea publică, a mers în vizite ”de lucru”, de facto fiind vizite electorale, s-a lăudat cu întrevederi (chiar dacă prin skype) cu oficiali străini sau cu beneficii acordate statului (și nu lui personal), a avut pază și de mașini ale SPPS-ului. Și încă multe alte lucruri. Și pentru nimic din cele menționate n-a plătit din fondul său electoral, totul din banii cetățenilor acestui stat. De aceea, impreuna cu Veronica Roșca, am solicitat Curții Constiutționale să declare neconstituțională omisiunea din Codul electoral care nu prevede expres obligativitatea degrevării Președintelui în exercițiu pe perioada unei campanii electorale în care însuși titularul acestei funcții este concurent electoral”, a declarat reprezentantul PAS.