În Moldova s-a început o campanie națională de prevenire a intoxicației cu plumb

În această săptămână, în Republica Moldova se desfășoară o campanie de sensibilizare a populației privind riscurile expunerii la compușii plumbului și promovării acțiunilor de prevenire a efectelor asupra sănătății.

Șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat pentru Moldpres.md, în perioada 20-26 octombrie, în țară, sunt în desfășurare activități de informare și conștientizare a riscurilor cauzate de expunerea la plumb asupra sănătății omului, a mediului și modalități de prevenire a efectelor nefaste.

Evenimentul are ca scop de a promova eliminarea treptată a vopselei cu plumb prin stabilirea unor măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru a opri fabricarea, importul, exportul, distribuția, vânzarea și utilizarea vopselelor cu plumb în fiecare țară.

Specialiștii ANSP menționează că expunerea la plumb poate avea consecințe grave și ireversibile asupra sănătății. În special, copiii prezintă o vulnerabilitate crescută la otrăvirea cu plumb, deoarece organismul acestora poate absorbi o cantitate de 4-5 ori mai mare decât adulții dintr-o anumită sursă. Sunt demonstrate efectele nefaste asupra dezvoltării neurocognitive sau comportamentale, afectând inclusiv sistemul nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, reproductiv, hematologic, renal și imunologic.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat plumbul ca fiind unul dintre cele 10 substanțe chimice care prezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică și care necesită acțiuni din partea statelor membre pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, a copiilor și a femeilor de vârstă reproductivă.

Total
0
Shares
Total
0
Share