Institutul Național al Justiției (INJ) a lansat astăzi noul curs de formare a viitorilor judecători și procurori. Din cele 50 de locuri scoase la concurs, doar 30 au fost ocupate, reprezentând 60% din total. Astfel, timp de 18 luni, 18 candidați la funcția de procuror și 12 candidați la funcția de judecător vor urma cursurile de pregătire, după care vor putea participa la concursurile de angajare organizate de Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.
Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu a reafirmat angajamentul Institutului de a forma noi generații de judecători și de procurori capabili să răspundă provocărilor actuale și să contribuie la consolidarea statului de drept. Un aspect important menționat a fost legat de rigorile examenului de admitere, fiind printre factorii care au dus, pentru prima dată, la necompletarea numărului total de locuri disponibile pentru audienți.
”Sunteți primii care ați trecut printr-un proces de admitere modificat conform noilor prevederi legislative în vederea asigurării selecției celor mai buni candidați pentru profesiile de judecător și de procuror. Ați fost evaluați de două comisii distincte (în drept civil și procedură civilă, respectiv, în drept penal și procedură penală) și ați trecut printr-o verificare suplimentară a integrității efectuată de instituțiile de resort. Acest exercițiu complex demonstrează înaltele standarde etice și de excelență impuse viitorilor judecători și procurori”, a subliniat directorul interimar în adresarea sa către audienți.
La sesiunea de admitere curentă s-au înscris 109 concurenți (73 de persoane pentru studii la funcția de judecător, iar 36 – pentru studii la funcția de procuror). Aceștia au susținut, în fața comisiilor de admitere, testul psihologic eliminatoriu, testul de specialitate (testul-grilă) și proba orală. Pentru prima dată, potrivit modificărilor Legii nr. 152 din 2006 cu privire la Institutul Național al Justiției, persoanelor care au promovat prima probă le-au fost verificate declarațiile de avere, iar Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate au furnizat informații privind integritatea lor.