Astăzi are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova: 2.400 de observatori monitorizează procesul
Astăzi, 3 noiembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați din nou la urne pentru a alege președintele țării în cadrul turului al doilea de scrutin. Peste 23.000 de funcționari electorali sunt implicați în desfășurarea alegerilor, iar cele 1.988 de secții de votare din țară, inclusiv 30 destinate alegătorilor din stânga Nistrului, au fost deschise la ora 07:00.
Pentru acest tur de scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) a asigurat tipărirea unui număr total de 3.659.696 de buletine de vot, în șase limbi: română, ucraineană, bulgară, rusă, găgăuză și romani. Listele electorale includ 2.707.641 de cetățeni cu drept de vot.
Cetățenii moldoveni din diaspora au la dispoziție 228 de secții de votare în străinătate, care s-au deschis treptat în funcție de fusul orar local. Conform CEC, la ora 08:00, votul era deja în desfășurare în 38 de secții din Asia și Europa de Est, în țări precum Japonia, China, India, Azerbaidjan, Federația Rusă și Turcia. Alte 135 de secții din Europa Centrală și Occidentală și-au început activitatea în cursul dimineții.
Pentru cetățenii care au ales să voteze prin corespondență, procesul s-a încheiat pe 31 octombrie 2024. Cele 1.447 de plicuri recepționate vor fi deschise după ora 21:00, odată cu încheierea votului.
Pentru buna desfășurare a scrutinului, CEC beneficiază de sprijinul mai multor instituții ale statului. În plus, peste 2.400 de observatori naționali și internaționali monitorizează procesul electoral pentru a asigura transparența și corectitudinea acestuia.
Cetățenii care, din motive de sănătate, nu pot ajunge la secțiile de votare, pot solicita urna mobilă până la ora 14:00, prezentând un certificat medical.
Votul se poate efectua în baza unui buletin de identitate valabil, buletin de identitate provizoriu sau pașaport, chiar dacă acesta din urmă este expirat. De asemenea, Agenția Servicii Publice va elibera buletine de identitate provizorii la cerere pe tot parcursul zilei.
CEC va furniza date actualizate despre prezența la vot și rezultatele preliminare prin intermediul unei platforme online. Rezultatele preliminare vor fi disponibile publicului după închiderea secțiilor de votare și completarea proceselor-verbale.
Cetățenii sunt atenționați că încălcarea secretului votului este pedepsită conform legii. Fotografierea buletinului de vot, distribuirea acestuia pe rețelele de socializare, scoaterea sau deteriorarea buletinelor și ștampilelor de vot, precum și agitația electorală sunt interzise în ziua alegerilor.
Următorul briefing de presă va avea loc la ora 10:00, pentru a oferi actualizări suplimentare privind desfășurarea scrutinului.