Dmitri Torner, om de afaceri și expert, susține că neutralitatea ar putea deveni ideea națională capabilă să consolideze societatea din Republica Moldova. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Torner a subliniat că dezbinarea socială din țară este mai accentuată ca niciodată, iar politicienii, indiferent de orientare, recunosc indirect această realitate.
„Nu în zadar în ultima perioadă spațiul public abundă în apeluri ale politicienilor și declarații despre necesitatea asigurării unității societății, despre necesitatea de a consolida oamenii și de a renunța la mesaje bazate pe ură, intoleranță, xenofobie etc. Tot mai multă lume înțelege că asigurarea unității și consolidarea societății devine o necesitate stringentă, o prioritate care trebuie realizată cât mai repede posibil, căci, în caz contrar, nu se va putea de vorbit în termeni reali despre dezvoltarea din continuare a țării”, a scris Torner.
Pentru a găsi soluția potrivită, este nevoie de o analiză corectă a cauzelor divizării sociale, crede Torner, comparând situația cu o diagnosticare medicală. „Unii vor spune că de vină sunt politicienii de diferite orientări, care, urmărind interese înguste, separă societatea pe diferite criterii. Eu aș prefera să privim lucrurile mult mai profund și să nu ne axăm pe persoane sau organizații concrete, ci pe frica, temerile ce domină societatea. Anume ele stau la baza manifestării ulterioare a diferitor politicieni și nu numai a lor. Căci, după cum bine se știe, politicienii deseori își construiesc mesajele pornind de la sentimentele de frică pe care le au oamenii”, a explicat el.
Torner consideră că principala temere a cetățenilor este legată de posibilitatea implicării Republicii Moldova într-un război, o frică ce a fost alimentată constant în ultimii ani. „Pe oameni îi sperie însăși ideea respectivă, pentru că cel mai de preț lucru pe care-l avem este anume pacea. Da, este adevărat că la această temă se speculează mult în ultimii ani, iar unii o fac cu bună știință, urmărind anumite interese înguste. Dar, nu cu acei care procedează astfel trebuie să luptăm, pentru că ei sunt doar o verigă intermediară într-un lanț mult mai mare. Toate eforturile trebuie să le îndreptăm spre identificarea soluției, ca frica respectivă să dispară din societatea noastră. Și atunci și cei care speculează la tema dată vor fi lipsiți de spațiu de manevră.”
Torner consideră că frica de război poate fi eliminată doar prin funcționalizarea deplină a principiului constituțional de neutralitate al Republicii Moldova. Deși unii contestă viabilitatea acestui principiu, Torner crede că soluția nu este renunțarea la el, ci dezvoltarea lui. „Astăzi, unii contestă acest principiu, indicând asupra faptului că el nu se respectă. Dar, după cum afirmam și într-un interviu anterior, aceasta nu trebuie să fie un motiv pentru a renunța la principiul de neutralitate. Din contra, respectivul principiu trebuie dezvoltat, ca să devină pe deplin funcțional și să genereze maximă eficiență. Iar pentru ca el să devină funcțional, e nevoie de recunoașterea sa internațională”, a subliniat el, menționând că alte țări au reușit să obțină recunoașterea internațională a neutralității, inclusiv la nivelul Organizației Națiunilor Unite.
Torner a oferit exemplul Austriei, care și-a construit politica externă pe principiul neutralității sale permanente, însă abia după ce a obținut recunoașterea din partea marilor puteri internaționale după cel de-al Doilea Război Mondial. „În lume avem suficiente exemple de țări care au reușit să obțină recunoașterea internațională a neutralității lor, inclusiv la nivelul Organizației Națiunilor Unite. Numai în Europa avem șase exemple de acest fel”, a precizat Torner.
Potrivit acestuia, întreaga clasă politică din Republica Moldova ar trebui să ajungă la un consens în privința principiului de neutralitate și să facă din recunoașterea internațională a acestuia o prioritate națională, indiferent de cine ajunge la putere. „În momentul în care acest principiu va fi recunoscut internațional, el va deveni pe deplin funcțional, iar beneficiile nu vor întârzia să apară. Iar primul efect major va fi dispariția fricii de război, care domină societatea noastră. Odată ce această frică nu va mai fi, vor dispărea și pretextele de a specula și de a dezbina societatea. Mai bine zis, acestea vor fi mult mai puține.”
El a mai subliniat că poporul Republicii Moldova, indiferent de etnie, își dorește pace, iar acest deziderat trebuie să stea la baza tuturor acțiunilor pentru consolidarea socială. „Poporul Republicii Moldova (toate etniile ce locuiesc pe teritoriul țării noastre) își doresc pace și acest aspect important trebuie pus la baza tuturor acțiunilor îndreptate spre consolidarea societății. Iar cea mai sigură cale de asigurare a păcii este redimensionarea principiului de neutralitate, recunoașterea sa internațională și asigurarea funcționalității sale depline. Dacă cu toții vom înțelege acest lucru, neutralitatea va deveni ideea națională care va consolida societatea din Republica Moldova”, a concluzionat Dmitri Torner.