Ion Păduraru critică decizia CSJ în privința lui Vlad Filat: „Se încurajează încălcările constatate de CEDO”

Avocatul și fostul consilier prezidențial Ion Păduraru a reacționat după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de revizuire în dosarul penal al fostului premier Vladimir Filat. Păduraru consideră că hotărârea din 16 decembrie 2024 reprezintă o „tolerare și încurajare a violării drepturilor omului” constatate deja de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„După ce Parlamentul a declarat în 2019 că statul a fost capturat exact în perioada condamnării lui Vladimir Filat și având o Hotărâre CEDO de condamnare a Republicii Moldova pentru încălcarea art. 6 din Convenție, mi se pare total nepotrivit ca judecătorii CSJ să apeleze la abordări teoretice, de laborator, pentru a respinge o cerere de revizuire ce vizează drepturile omului”, a declarat Ion Păduraru.

Fostul consilier prezidențial a subliniat că, în contextul unei justiții „decimate și ineficiente”, reacția instanței supreme ar fi trebuit să fie una promptă și fermă. „Dacă violările constatate de CEDO nu duc la rejudecarea cauzei, încurajăm astfel de practici și în viitor. Asta înseamnă că nu ne mai „vindecăm” ca sistem judiciar”, a adăugat acesta.

Vlad Filat critică decizia CSJ și anunță dezvăluiri: ”Urmează să prezint public motivele și persoanele care nu doresc reexaminarea dosarului meu”

Ieri, CSJ a respins cererea de revizuire depusă de avocații lui Vladimir Filat, în ciuda unei decizii CEDO din 2023, care a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil din cauza lipsei publicității. Judecătorii au motivat că încălcările constatate nu vizează „erori sau deficiențe procedurale” de o gravitate care să justifice redeschiderea dosarului.

În cadrul deliberărilor, un judecător al CSJ a formulat o opinie separată, detaliile acesteia fiind accesibile ulterior.

Vladimir Filat a fost condamnat în 2016 la 9 ani de închisoare pentru corupție, într-un dosar care a rămas marcat de controverse. Decizia inițială a fost confirmată în apel și ulterior de Curtea Supremă, în pofida multiplelor demersuri de revizuire și recursuri în anulare formulate de apărare.

Total
0
Shares
Total
0
Share