DECIS! Moldova primește o nouă tranșă de 162,6 milioane USD de la FMI pentru sprijin bugetar și reforme

Managing Director Kristalina Georgieva arrives and starts her first day of work at the IMF

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat pe 17 decembrie 2024 finalizarea celei de-a șasea evaluări în cadrul Facilitatății Extinse de Credit (ECF) și a Facilitatății Extinse de Fonduri (EFF), precum și a celei de-a doua evaluări în cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF) pentru Republica Moldova. Această decizie permite deblocarea unei sume de 162,6 milioane USD (echivalentul a 122,2 milioane DST), destinată sprijinului bugetar.

Această tranșă ridică totalul finanțării acordate Moldovei în cadrul actualelor programe la aproximativ 810,2 milioane USD.

“Economia Moldovei își revine treptat după șocurile provocate de războiul din Ucraina și criza prețurilor la energie. Creșterea economică pentru 2024 este estimată la 2,6%, cu o prognoză de 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Totuși, riscurile rămân ridicate, în special din cauza conflictului din Ucraina și a posibilelor noi șocuri energetice.

Deși performanțele cantitative ale programelor FMI sunt solide, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Guvernul a realizat progrese în domenii precum incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat. Totuși, măsuri esențiale, precum înființarea unei Curți Anticorupție și asigurarea personalului necesar pentru Procuratura Anticorupție, sunt încă în așteptare, scrie în comunicatul FMI.

Kenji Okamura, director adjunct al FMI, a subliniat importanța continuării reformelor fiscale, economice și anticorupție. Acesta a recomandat:

• Consolidare fiscală graduală pentru a crea spațiu pentru investiții și a proteja categoriile vulnerabile.

• Reforme în planificarea bugetară și execuția investițiilor în capital.

• Monitorizare atentă a politicii monetare, având în vedere recesiunea presiunilor inflaționiste și riscurile externe.

• Accelerarea reformelor legate de schimbările climatice, în cadrul RSF, pentru a stimula investițiile verzi și dezvoltarea sustenabilă.

“Adoptarea legii pentru înființarea Curții Anticorupție și creșterea transparenței Băncii Naționale a Moldovei sunt considerate cruciale pentru creșterea încrederii în instituțiile statului. De asemenea, Moldova trebuie să avanseze pe agenda sa de reforme pentru a accelera procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Această decizie a FMI reflectă sprijinul continuu pentru Moldova în depășirea provocărilor economice și sociale, punând accent pe stabilitate macroeconomică și dezvoltare sustenabilă”, mai transmite instituția.

Total
0
Shares
Total
0
Share