Soluția radicală a lui Dragoș Galbur pentru gazele naturale peste Nistru: „Zona transnistreană este un SRL”

Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc, a comentat situația privind livrările de gaz către zona transnistreană, în contextul deciziei Rusiei de a nu mai rezerva ruta transbalcanică de transport al gazelor. Potrivit acestuia, începând cu 1 ianuarie 2025, malul stâng al Nistrului va rămâne fără gaz, ceea ce ar putea afecta și aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

„16 decembrie a fost ultima zi în care Gazprom putea rezerva ruta transbalcanică prin Turcia, Bulgaria și România, însă nu a făcut-o. Astfel, în ianuarie, zona transnistreană va rămâne fără gaz, iar acest lucru pune în pericol livrarea energiei electrice către Republica Moldova”, a declarat Galbur.

În opinia liderului Partidului Național Moldovenesc, această situație reprezintă o oportunitate strategică pentru Chișinău de a rezolva o parte din problema zonei transnistrene.

„Ce aș fi făcut dacă eram la putere?”

Galbur a propus o soluție bazată pe condiționarea livrării gazului către malul stâng al Nistrului. Potrivit acestuia, Moldova ar trebui să ofere gaz gratuit pentru întreg anul 2025, dar cu o condiție: preluarea integrală a MGRES de către autoritățile constituționale de la Chișinău.

„Le-aș fi făcut o ofertă-ultimatum celor de peste Nistru: gaz gratuit în schimbul preluării MGRES. În acest fel, 50% din problema zonei transnistrene ar fi fost rezolvată. Ulterior, în sezonul rece 2025-2026, aș fi pus condiția evacuării trupelor ruse, oferind în schimb energie electrică și gaz, iar Tiraspolul ar fi fost cel care le-ar fi cerut rușilor să plece”, a explicat Galbur.

El a subliniat că regimul din zona transnistreană funcționează ca o afacere bazată pe gaz gratuit și electricitate ieftină, iar lipsa acestor resurse ar putea destabiliza complet sistemul.

„Zona transnistreană este un SRL care supraviețuiește datorită gazului gratuit și energiei ieftine. Dacă le iei aceste resurse, problema este aproape rezolvată”, a concluzionat liderul politic.

Galbur a mai adăugat că decizia Gazprom de a întrerupe livrările de gaz ar putea să provoace nemulțumiri chiar și în cercurile oligarhice din regiune, menționând că situația ar trebui exploatată cu inteligență de către Chișinău.

Această poziție vine într-un moment de incertitudine majoră, iar liderul Partidului Național Moldovenesc sugerează că o strategie fermă ar putea aduce beneficii semnificative pentru Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share