Tribunalul UE a menținut măsurile restrictive împotriva lui Ilan Șor și Marinei Tauber pentru ”destabilizarea Moldovei”

Tribunalul Uniunii Europene a respins astăzi cererile lui Ilan Șor și ale Marinei Tauber de anulare a măsurilor restrictive impuse de Uniunea Europeană împotriva lor. Decizia vine ca răspuns la ”acțiunile celor doi, considerate drept o amenințare pentru stabilitatea și democrația Republicii Moldova”.

În 2023, Ilan Șor și Marina Tauber, fost lider și, respectiv, fostă vicepreședinte a partidului politic ȘOR, au fost incluși pe lista persoanelor vizate de sancțiunile Uniunii Europene. În 2024, aceste măsuri au fost menținute, având la bază acuzații privind organizarea de proteste antiguvernamentale violente care subminează suveranitatea, independența și statul de drept din Republica Moldova.

Tribunalul UE a concluzionat că protestele organizate de partidul ȘOR, sub conducerea lui Șor și Tauber, în 2022 și 2023, au fost însoțite de acte de violență. Aceste manifestații, desfășurate în special în Chișinău, implicau protestatari selectați, instruiți și plătiți pentru a provoca tulburări de ordine publică. Intenția acestor acțiuni, potrivit Tribunalului, era de a intimida guvernul Republicii Moldova și de a destabiliza statul.

Mai mult, Tribunalul a subliniat că protestele violente au fost organizate în interesul și cu sprijinul Rusiei, înscriindu-se în cadrul unor acțiuni mai ample de destabilizare a guvernului moldovean.

Șor și Tauber au solicitat anularea sancțiunilor și acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral, însă Tribunalul a respins aceste cereri. Decizia precizează că, în ciuda dizolvării partidului ȘOR, măsurile restrictive rămân justificate, deoarece cei doi ar putea continua să organizeze sau să participe la alte acte de violență în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share