Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi poziția sa oficială privind revizuirea directivei pentru pachetele turistice. Acest demers are scopul de a întări drepturile călătorilor, de a clarifica obligațiile organizatorilor de pachete și de a simplifica anumite aspecte ale directivei din 2015. Decizia vine pe fondul lecțiilor învățate din falimentul Thomas Cook din 2019 și din criza provocată de pandemia de COVID-19, care au scos la lumină vulnerabilitățile din mecanismele actuale de protecție a călătorilor.
Revizuirea directivei aduce clarificări importante, inclusiv o definiție mai precisă a termenului „pachet turistic” și excluderea aranjamentelor de tip „linked travel arrangements” din sfera de aplicare. Printre măsurile incluse se numără:
- Dreptul organizatorilor de pachete de a primi rambursări de la furnizorii de servicii (hoteluri, companii aeriene etc.) în termen de șapte zile, ceea ce permite rambursarea clienților în două săptămâni;
- Limitarea plăților în avans la 25% din prețul pachetului, cu excepția cazurilor justificate;
- Dreptul călătorilor de a refuza voucherele și de a solicita rambursări directe, voucherele fiind acoperite de protecție împotriva insolvenței;
- Posibilitatea anulării pachetului fără taxe de reziliere în cazul unor circumstanțe extraordinare, cum ar fi epidemii sau dezastre naturale.
Protecție împotriva insolvenței
Noua directivă prevede măsuri consolidate pentru a proteja călătorii în cazul în care organizatorii de pachete devin insolvenți. Acestea includ obligația de a rambursa sumele datorate în termen de maximum nouă luni, un termen pe care statele membre îl pot reduce.
Pasul următor: negocieri cu Parlamentul European
Poziția adoptată astăzi de Consiliu servește drept mandat pentru negocieri cu Parlamentul European, care vor începe imediat ce acesta își va adopta poziția. Scopul este adoptarea finală a directivei revizuite pentru a oferi o protecție mai puternică călătorilor din întreaga Uniune Europeană.
Propunerea face parte dintr-un pachet mai amplu al Comisiei Europene privind drepturile călătorilor și mobilitatea pasagerilor, prezentat în noiembrie 2023. Directiva revizuită reflectă importanța turismului în economia UE, care generează milioane de locuri de muncă și contribuie semnificativ la PIB-ul european.