Parlamentul European denunță încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea, Kârgâzstan și Azerbaidjan

Joi, Parlamentul European a adoptat trei rezoluții care atrag atenția asupra situațiilor critice privind respectarea drepturilor omului în Crimeea ocupată, Kârgâzstan și Azerbaidjan.

Deteriorarea drepturilor omului în Crimeea ocupată de Rusia

În cel de-al 11-lea an de la anexarea ilegală a Crimeei și orașului Sevastopol de către Rusia, Parlamentul European condamnă ferm această ocupație și denunță încălcările severe ale drepturilor omului. Printre cei afectați se numără minoritățile etnice, cum ar fi tătarii crimeeni și ucrainenii etnici.

MEP-ii au cerut eliberarea imediată a prizonierilor politici Iryna Danylovych, Tofik Abdulhaziiev și Amet Suleymanov, persecutarea acestora fiind considerată emblematică pentru tratamentul dur aplicat jurnaliștilor și activiștilor de către forțele de ocupație ruse.

Rezoluția, adoptată cu 446 de voturi pentru, face apel la comunitatea internațională să-și mențină politica de nerecunoaștere a anexării ilegale și să intensifice sancțiunile împotriva celor implicați.

Regresul democratic în Kârgâzstan și detenția arbitrară a liderului opoziției

Parlamentul European și-a exprimat profunda îngrijorare față de atacurile guvernului din Kârgâzstan asupra libertății de exprimare și intimidarea opoziției politice, inclusiv arestarea liderului opoziției, Temirlan Sultanbekov.

Parlamentarii europeni au cerut eliberarea imediată a lui Sultanbekov și a altor oficiali politici, subliniind necesitatea respectării standardelor democratice asumate în cadrul parteneriatului UE-Kârgâzstan.

De asemenea, au solicitat abrogarea legilor restrictive privind „informațiile false” și „reprezentanții străini” și au avertizat autoritățile kârgâze să nu faciliteze eludarea sancțiunilor impuse Rusiei. Rezoluția a fost adoptată cu 492 de voturi pentru.

Reprimarea societății civile și a presei independente în Azerbaidjan

MEP-ii au condamnat reprimarea continuă a societății civile și a presei în Azerbaidjan, solicitând eliberarea imediată a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor, inclusiv a dr. Gubad Ibadoghlu, finalist al Premiului Saharov 2024.

Parlamentul a cerut ridicarea restricțiilor impuse presei independente și aplicarea de sancțiuni oficialilor responsabili de abuzuri grave. De asemenea, a subliniat că orice acord de parteneriat UE-Azerbaidjan trebuie să fie condiționat de respectarea drepturilor fundamentale și de eliberarea prizonierilor politici. Rezoluția a fost adoptată cu 434 de voturi pentru.

Aceste rezoluții reflectă preocuparea UE pentru respectarea drepturilor omului și sprijinirea democrației în regiunile afectate de represiuni și abuzuri sistematice.

Total
0
Shares
Total
0
Share