Fostul deputat și ex-director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a lansat un avertisment serios privind viitorul sistemului de subvenționare în agricultură. Potrivit acestuia, suma datoriilor acumulate pentru anii 2023 și 2024 depășește trei miliarde de lei, în timp ce Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru 2025 este stabilit la doar 1,7 miliarde de lei. Mai mult, aproape 100 de milioane din acest fond nu vor fi utilizate pentru subvenții.
„Cum am ajuns în această situație ridicolă, când pe de o parte există datorii uriașe la subvenții, iar pe de altă parte avem mii de fermieri mici și mijlocii decapitalizați și executați de creditori?”, a declarat Slusari. El a atras atenția asupra faptului că restituirea accizelor la motorina folosită de agricultori, promisă ca o măsură prioritară în 2022, a fost abandonată complet de autorități.
Slusari l-a criticat dur pe fostul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, acuzându-l de o gestionare defectuoasă a fondurilor destinate sprijinirii fermierilor. Potrivit fostului deputat, resursele financiare au fost distribuite irațional și discriminatoriu, în favoarea unui număr restrâns de beneficiari. „Tot aștept publicarea listei beneficiarilor subvențiilor din ultimii cinci ani. Sunt curios câți agricultori au primit 70-80% din întregul fond de subvenționare”, a adăugat el.
În același timp, Slusari a subliniat că problemele nu au început cu mandatul lui Bolea, însă acesta a amplificat haosul existent. „Fără achitarea subvențiilor restante pentru anul precedent, s-au deschis finanțări pentru măsurile din anul curent. Totul a devenit și mai dezorganizat”, a explicat fostul deputat.
Criticile sale s-au îndreptat și spre lipsa sprijinului european pentru agricultură. Slusari a remarcat că, în ciuda statutului de candidat la Uniunea Europeană, autoritățile nu au făcut demersuri pentru a atrage fonduri suplimentare. „Nici măcar un euro din asistența macrofinanciară de la UE nu a fost alocat pentru Fondul de Dezvoltare a Agriculturii”, a spus el.
Pentru a evita repetarea unor astfel de situații, Alexandr Slusari propune modificarea legislației, astfel încât orice ministru să fie obligat să prezinte un raport public de activitate la finalul mandatului. „Fără o astfel de măsură, vom continua să auzim povești despre cât de buni au fost, în timp ce ramurile pe care le-au condus rămân distruse”, a concluzionat el.